
Finansın geleceği efsane bir uygulama ya da bankacılık ve yatırım yönetimine ilişkin yeni bir vizyon ile ilişkilendirilmiyor. Aksine, bu sektör daha büyük bir kavramın üzerine yoğunlaşmaya başlıyor; VERİ. Şirketler veri ile neler yapabileceğini keşfettikçe finans uzmanları ve diğer alanında uzman bireyler bu alan üzerine çalışmalar gerçekleştirmeye başlıyor.
Credit Suisse’in Reggie adını verdiği sanal asistan bu noktada öne çıkmayı başarıyor: sorulan sorulara cevap vermesi için programlanan sanal asistan Reggie hakkında bilgi veren Brian Chin, yatırım bankasının global pazarlarından sorumlu CEO’su, Los Angeles tarafında konuştuğu bir panelde bu projeleri hakkında bilgi verdi. Bu asistan sayesinde banka çağrı merkezlerine gelen çağrıları %50’ye kadar indireceğini açıkladı. Şu anda Reggie basit soruları cevaplayabiliyor. Reggie, bu bankada çalışan 20 robottan sadece bir tanesi, ancak müşteriler isterse insanlar ile de konuşabilecek.
Banka ayrıca veri şirketi olarak bilinen Palantir ile de anlaştığını duyurdu: banka Palantir ile dolandırıcıları ve diğer istenmeyen problemleri tespit etmek için mevcut verileri kullanacak.
Teknoloji şu anda borç taahhütleri gibi süreçler için mevcut. Çevrimiçi olarak tüketicilere kredi sağlayan bir şirket olan SoFi’nin CEO’su ve kurucu ortağı Mike Cagney anlık kredi kararlarını sağlamak için 5 parçalı bir veri kullandıklarını dile getirdi. Şu anda SoFi geleneksel olmayan bilgiyi telefonlardan alınan veri dahil taahhüt gibi süreçlerde kullanıyor.
Aynı zamanda varlık yönetimi sektörü de yeni teknikleri kullanmaya başladı. Geçtiğimiz ay BlackRock sisteminde değişiklikler yaptığını duyurmuştu.
Bütün hepsi göz önüne alındığında, Credit Suisse’in yatırım yönetimi sektöründe dikkat çeken gelişimi ve değişimi, veri inovasyonunun nerelere gelebileceğini gösterir niteliktedir. Yatırımcıların veriyi daha da çok kullanması güvenlik ve daha pek çok açıdan farklı seçenekler sunmaya başladı. Bu alanda uzman pek çok kişi ve yatırımcılar aynı veriyi aynı şekilde kullanıyor. Bu süreçte beklenen bir sonraki adım ise şirketlerin veriyi daha yenilikçi bir şekilde kullanıyor olması olacaktır.