Gelecek Teknolojisinde Bizi Neler Bekliyor?

Hayatımızın her alanını etkisi altına alan teknolojik gelişmeler, insanlığın yaşam tarzını büyük ölçüde değiştiriyor. Teknolojik gelişmelerin en hızlı dönemlerini yaşadığımız şu zamanlar, gelecek açısından nelerle karşılaşabileceğimiz hakkında bazı ipuçları barındırıyor.

İnsana ihtiyaç duyulan işlerde artık makineler ve robotlar kullanılıyor. Güç gerektiren pek çok iş için artık insanlar kullanılmıyor. Hatta teknoloji en basit ihtiyaçları bile karşılayacak ürünler ortaya koyduğu için insanlar tek tuşla istediği hizmeti elde edebilir hale geliyor.

Tüm bu süreçler, hayatı kolaylaştırırken insanlık adına gelecek nasıl olacak sorusunu gündeme getiriyor. Yapay zekâ ile geliştirilen robotlar, insansız hareket edebilen araçlar, akıllı ev eşyaları ve her yerde kullanılan dijital ekranlar gelecekte teknolojinin varacağı nokta açısından şimdiden belirleyici özellikler taşıyor. Çoğunlukla heyecan verici bazen de ürkütücü olabilen bu gelişmeler, insanlık için iyi mi yoksa kötü mü olacak, bunu zaman gösterecek.

Geleceğin Önizlemesi Çin’de Başladı

Çin, teknolojiyi en fazla kullanan ülke konumunda yer alıyor. Yapay zekâya sahip milyonlarca kamerası ile vatandaşlarını sürekli takip ederek puanlayan Çin, insanlar üzerinde büyük bir baskı kuruyor. Kamera özellikleri öyle gelişmiş bir yapıya sahip ki insanları arkasından veya hareketlerinden bile tanıyabiliyor. Hatta o sırada o insanın mutlu, mutsuz veya öfkeli gibi duygu durumunu dahi tespit ediyor.

Çin’in geliştirdiği bu sistemin dünyaya yayılacağı düşünülüyor. Sosyal Kredi Sistemi adını verdikleri bu uygulama ile vatandaşlarının iyi davranışlarına kredi verirken kötü davranışlar için kredilerini düşürerek seyahat, sağlık gibi konularda kısıtlanmalarına neden olabiliyor.

Çin’in geliştirdiği bu sistem, insanların sürekli gözetim altında tutulmalarını ve kontrol edilmelerini amaçlıyor. Bu da gelecek açısından ürkütücü bir tablo ortaya koyuyor.

Çin’de başlayan bir diğer teknolojik akım ise nakit para kullanımının neredeyse son bulması. QR kodlar sayesinde tüm ödeme işlemleri dijital olarak yapılabiliyor. En küçük esnaflarda dahi bulunan bu aletler ile Çin’de nakit para kullanımı sona eriyor. Yakın gelecekte tüm dünyada yayılması beklenen bu teknolojiler için Çin, diğer ülkelerde yatırımlar yapmayı planlıyor.

Gelecek Dijital Ortamlarda Şekillenecek

Şimdiden pek çok işimizi dijital ortamlarda gerçekleştiriyoruz. Yakın gelecekte bu dijital ortamlar o kadar yaygınlaşacak ki evlerimizin duvarları dahi dijital ekran şeklinde kullanılacak.

Dijitalleşme ile ilgili yakın gelecekte karşılaşacağımız konular ise şöyle;

  • Eğitim, online eğitimlerin düşük maliyetli, pratik ve esnek olmasından ötürü daha çok dijital ortamlarda gerçekleşecek. Bu durum herkese eşit eğitim hakkı için avantajlı olabilmekte.
  • VR adı verilen duyu organlarımızla sanal dünyayı gerçekten hissedebilmeyi sağlayan sanal gerçeklik teknolojisi iş dünyasında çok daha fazla kullanılacak.
  • Yakın gelecekte bulut teknolojisi sayesinde bilgisayar kullanımı azalacak, mobil teknolojiye geçiş sağlanacak.
  • İnsansız otomobil kullanımı yaygınlaşacak. Dijital ekranı sayesinde evde bulunan çocuğu izleme imkânı sunacak bu otomobiller ile trafik kazalarının da son bulması bekleniyor.
  • Kontak lensler ile yabancı dil sorununa çözüm bulunacak. Karşımızda konuşan bir yabancının sözlerini anında tercüme eden bu sistem, yurt dışı seyahatlerinde ve her alanda işlevsel bir görevi yerine getirecek.
  • Tıpta nano teknoloji kullanımı ile akıllı ilaçlar, kanser hücrelerini tespit ederek yok edebilecek.
  • İnternetten alışveriş yaparken 3 boyutlu teknoloji sayesinde kıyafetlerin bedende nasıl durduğu görülebilecek ve gelen ürünle hayal kırıklığı yaşanmayacak.

Bu maddeler dışında daha pek çok olasılık bulunmakla beraber, insana olan ihtiyacın azalması ve insanın kontrol altında tutulması düşüncesi, gelecekte insanların psikolojik ve ruhsal durumları bakımından düşündürücü etkiler bırakıyor. Dünyayı makineleşen ve robotlaşan bir gelecek beklerken, insanın bu gelişmeler karşısındaki tutumunu zaman belirleyecek.