Geleceğin Popüler Meslekleri Serisi: 8- 3D Üretim Mühendisi

Özellikle imalat sektöründe çalışan firmaların çeşitli yükümlülükleri ve beklentileri bulunur. 3D üretim mühendisi de bu gereklilikler arasında yer alır. İmalat yapan firmalar açısından büyük önem arz eden üretim mühendisi; bilgisayar destekli tasarım yapan, imalat işlemlerini gerçekleştiren, makinelere hâkim olan, bilgisayar kontrolü konusunda yeterli seviyede bilgiye sahip olan ve üretim sürecinde doğrudan teknolojik imkânlardan faydalanan kişidir.

3D Üretim Mühendisi Ne İş Yapar?

Yemek, bilgisayar, sağlık, giyim, savunma, eğlence ve turizm gibi alanlar başta olmak üzere hemen her sektörde aktif bir şekilde görev alan 3D üretim mühendisleri, 3 boyutlu yazıcıların kullanımına doğrudan hâkim olan meslek sahipleridir.

Bu meslek sahiplerinin en temel görevinin 3 boyutlu yazıcı ile geliştirilen üretim sürecini takip etmek olduğunu söylemek mümkündür. Söz konusu mühendislerin temel görev ve sorumlulukları ise aşağıda detaylı bir şekilde ele alınmıştır.

3 boyutlu üretim mühendisi, üretim ile ürün tasarımı süreçleri arasındaki koordinasyonu doğrudan takip eden kişidir. Ürünün tasarlanması da, tasarlanan ürünü hayata geçirirken söz konusu tasarıma sadık kalınması da oldukça önemlidir. Aksi durumda birçok sorunun ortaya çıkması muhtemeldir.

Üretim sürecinde meydana gelebilecek maliyetlerin belirli bir boyutu vardır. Süreç ilerledikçe yeni sürprizler ile karşı karşıya kalmamak için bu maliyetin ortalama tutarının önceden bilinmesi gereklidir. Bu durum, 3D üretim mühendisinin görevleri arasındadır. Bu görevin beraberinde ise verimlilik araştırması yapma yükümlülüğü ortaya çıkmaktadır.

Üretimin gerçekleştirilmesini mümkün kılan makine ve ekipmanların kontrolünü yapmak oldukça önemlidir. Bu, üretim esnasında herhangi bir sorunun ortaya çıkmasını önlemenin en temel koşullarındandır.

Makine ve diğer ekipmanların kontrolünün yapılması kadar, üretimin gerçekleştirilmesini mümkün kılan malzemenin kontrolünü yapmak da önemlidir. Hammadde kontrolü yapmak ve maddenin kalitesini her zaman üst seviyede tutmak bu açıdan oldukça önemlidir. Ayrıca söz konusu malzemenin artmaması ve bu çerçevede gereksiz bir maliyetin ortaya çıkmaması için gerekli kontroller de yapılmalıdır.

Yukarıda verilen gerekliliklerin beraberinde getirdiği bazı zorunluluklar da bulunmaktadır. Her şeyden önce söz konusu unsurları yerine getirmek için hizmet sunan kişilerde bazı nitelikler bulunmalıdır.

3D üretim mühendisinde bulunması gereken niteliklerin aşağıda verildiği şekilde ele alınması mümkündür.

  • Tasarım alanında beceri sahibi olunmalıdır.
  • Ürün tasarımı, söz konusu sektör kapsamında gerçekleştirilmelidir. Bunun için ise 3D üretim mühendisliği unvanını elinde bulunduran kişinin üretim sektörü ile ilgili gerekli araştırma ve incelemeleri yapmış olması gereklidir. Çünkü tasarımda görselliğe ek olarak işlevsellik de önemlidir.
  • 3 boyutlu modelleme programlarında uzman olmak, bu durumun en temel koşullarındadır.

Neden 3D Üretim Mühendisliğini Tercih Etmelisiniz?

Geçmiş ile günümüz arasındaki değişiklikler baz alındığında şunun söylenmesi mümkündür; geçmişte var olan mesleklerin büyük bir kısmı günümüzde ya geçerliliğini yitirmiş ya da yitirmeye yüz tutmuştur. Bu sebeple meslek seçimi yapacak olan kişilerin söz konusu seçimi yaparken geleceği düşünmelerinde fayda vardır.

3D üretim mühendisliği, geleceğin meslekleri arasında yer almaktadır. Bu açıdan bakıldığında, gelecek nezdinde hem rahat ve konforlu bir hayat sürmek isteyen, hem de çalışırken eğlenmek isteyen kişilerin bu mesleği seçmeleri oldukça avantajlıdır. Çünkü mesleğin gereklilikleri arasında tasarım becerisi gibi kişinin hobilerine hitap eden özellikler de bulunmaktadır.

3D Üretim Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?

3D üretim mühendisi maaşları konusunda herhangi bir netlik söz konusu değildir. Bu hususta kişinin donanımını, deneyim süresini, çalışılan firmanın beklenti ve imkânlarını göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Veri Analisti ve Veri Bilimci

Büyük Veri Mühendisi

Veri Güvenliği Uzmanı

Yapay Zekâ Uzmanı

Yazılım ve Uygulama Geliştirme Uzmanı

IoT (Nesnelerin İnterneti) Uzmanı

Alternatif Enerji Uzmanı

Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı

Risk Yönetimi Uzmanı

Yakın Gelecekte Popüler Olacak Meslekler

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Online Eğitim Alabileceğiniz Ücretsiz Platformlar