Teknolojinin hayatımızın her alanına dâhil olması beraberinde birçok avantaj getirse de, aynı zamanda birçok dezavantaj da getirmiştir. Özellikle teknoloji kullanımının hayatın her alanına dâhil olması, veri güvenlik sorununu ortaya çıkarmıştır. Siber suçlar kapsamında ortaya çıkan bu durumun çözümü ise, elbette Veri Güvenliği Uzmanı desteği almaktır.
Veri güvenliği uzmanı, sektör fark etmeksizin bir organizasyon ile ilgili süreçlerin ve bilgilerin güvenliğini mümkün olan en üst seviyeye çıkarmayı ve bu çerçevede var olan açıkları gidermeyi mümkün kılan kişiye verilen isimdir.
En genel tabir ile anlatmak gerekirse veri güvenliği uzmanının görevi, organizasyon yapısını incelemek, organizasyon ile ilgili süreçleri yönetmek ve bunun sonucunda meydana çıkan bilgilerin güvenliğini sağlamaktır. Bunun öncesinde ise söz konusu bilginin güvenlik derecesinin saptandığını ve alınan önlemlerin bu çerçevede şekillendirildiğini söylemek mümkündür.
Veri Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
Veri güvenliği uzmanı olmak için alınması gereken bir eğitim düzeyi vardır. Bu alanda uzmanlık isteyen kişilerin öncelikle üniversitelerin Elektronik, Bilgisayar, Bilim Sistemleri Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği gibi mühendislik bölümlerinden 4 yıl okuyarak mezun olmaları gereklidir.
Yani en temel öncelik, bahsedilen bölümlerde lisans eğitimi almış olmaktır. Buna ek olarak veri güvenliği alanında uzmanlık yapabilmek için mevcut olması gereken bazı özellikler mevcuttur. Söz konusu özellikler şunlardır;
- Risk değerlendirme yöntemleri ile ilgili genel ve teknolojik bilgiye sahip olmak,
- Çeşitli anti virüs yazılımlarına, güvenlik duvarı kavramına, saldırı tespiti yapmak için kullanılan araçlara, içerik filtreleme konusuna ve bunların tamamı ile ilgili uygulamalara hâkim olmak,
- Güvenlik konusunda, ağ, uygulama ve sistem tasarlayabilecek bilgi seviyesine ve yetkinliğe sahip olmak,
- Gerektiği durumlarda inisiyatif alabilmek,
- Teknik bilgileri, karşı tarafa anlaşılır bir şekilde iletebilecek iletişim becerisine sahip olmak,
- Raporlama yapabilmek gibi beceriler, bir veri güvenliği uzmanı için oldukça önemlidir.
Veri Güvenliği Uzmanlarının Görev ve Sorumlulukları
Veri güvenliği uzmanlığı yapacak olan kişilerin görev ve sorumluluklarının sınırları ise aşağıda ele alındığı gibidir.
- Hizmet sunduğu alanda firmanın alt yapısını inceler. Güvenlik açıklarını bulur ve bir güvenlik alt yapısı oluşturur.
- Hizmet sunmakta olduğu kurumun bilgisayar ağ sistemleri için koruma sağlar.
- Mevcut güvenlik sistemleri ile ilgili analiz yapar. Gelişmiş güvenlik için yönlendirmelerde bulunur.
- Gerçekleştirmekte olduğu analizler ve almış olduğu önlemler çerçevesinde bir rapor hazırlar.
- Sunduğu raporda teknik detayların barınıyor olmasına ek, raporun anlaşılabilir olması için gerekli çalışmaları da yürütür.
Firmayı siber suçlar kapsamında güvence altına alan veri güvenliği uzmanı; güvenlik duvarları, anti virüs, siber saldırı tespit araçları gibi alanlarda hizmet sunar. İş birliği yaptığı firmalara ise söz konusu alanlar ile ilgili uygulama ve hizmet desteğinde bulunur. Aynı zamanda bu program ve uygulamaları firmanın kurumsal alt yapısına entegre eder.
Veri Güvenliği Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?
Veri güvenliği uzmanlığı maaşları, sunulan hizmetin verim derecesine, sunan kişinin deneyimine ve sunulan firmanın yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu hususta sunulabilecek sabit bir fiyatlandırma seviyesi bulunmaz. Ancak ortalama bir fiyat sunma imkânı elbette ki bulunur.
Kariyerine henüz yeni başlamış olan bir veri güvenliği uzmanı / bilgi güvenliği uzmanı ortalama 3-4 bin TL maaş alır.
Firmanın durumuna ve uzmanın deneyim seviyesine bağlı olarak bu fiyatlandırmanın 13-15 bin TL’ye kadar çıkabildiği bilinir. Ancak ortalama ve ideal olan veri güvenliği uzmanı maaşı 7-8 bin TL olarak görülür.