Formula 1 ve Makine Öğrenimi

Formula 1 takımları en iyi teknolojiyi kullanmalarının yanında şimdi yarışlarda yapay zekâyı tanıtmaya hazırlanıyor. Yarış ölçümlerini geliştirmek üzere bulut tabanlı, gerçek zamanlı makine öğrenme tekniklerini kullanmaya hazırlanan F1, bir bulut bilişim platformu sağlıyor. Bunun için Formula 1,  yüksek miktarlarda veri saklama kapasitesine sahip olan Amazon Web Servislerini kullanıyor.

Formula 1 veri bilimcileri, derin öğrenme modellerini Amazon DynamoDB ve Amazon Glacier’de yer alan yarış verileri ile eğitiyor. Buradan alınan verilerle yarış tahminleri yapmak için performans istatistikleri çıkarılıyor ve izleyiciler için takımlar ve sürücüler tarafından verilen anlık kararlarla ilgili öngörüler sunulabiliyor. Veri bilimciler, takımların araçları için üstünlük sağlayacağı konuları tespit ederek, uygun zamanda uygun bakımların ve değişikliklerin gerçekleşmesini sağlayabiliyor.

Makine Öğrenimi Nedir?

Makine öğrenimi, yapay zekâ ile ilişkilendirilir ancak iki kavram aynı anlama gelmez. Makine öğrenimi, kullandıkları verilere göre öğrenen veya bu verilerden yola çıkarak performansı iyileştiren sistemler oluşturmayı hedefleyen bir yapay zekâ alt kümesidir. Buradan da anlaşıldığı üzere yapay zekâ, makine öğrenimini kapsayan ve çok daha geniş kullanım alanı bulunan bir kavramdır.

Teknoloji çağının önde gelen isimlerinden Formula 1, makine öğrenimini takımların ölçeklenmesi, küresel erişim sağlanması ve mevcut bulut servislerinden yararlanması adına kullanarak, taraftarlarına güçlü içgörüler ve gerçek zamanlı tahminler sunabildiğini belirtiyor.

Formula 1 İnovasyon ve Dijital Teknoloji Müdürü Pete Samara yaptığı açıklamada “İhtiyaçlarımızı göz önünde bulundurduğumuzda AWS; hız, ölçeklenebilirlik, güvenirlik, küresel erişim, partner topluluğu ve mevcut bulut servislerinin genişliği ve derinliği gibi alanlarda tüm diğer bulut bilişim sunucularından daha üstün konumda. Amazon Sagemaker ve AWS’nin makine öğrenimi servislerini kullanarak taraftarlara, güçlü içgörü ve tahminleri gerçek zamanlı olarak sunabiliyoruz.” dedi.

Formula 1 Yarışlarında Yapay Zekâ Kullanımı

Formula 1 yalnızca bir spor değil aynı zamanda teknoloji için de bir yarışmadır. Formula 1 sporunun en iyi teknolojiyi kullandığı herkesçe bilinen bir gerçektir. Güvenli bir sürüş ve sürücülerin korunması için hiçbir masraftan kaçınılmadığı biliniyor. Şimdi Formula 1 takımları, yarışlarda yapay zekâ tanıtımı yapmak için hazırlanıyor.

Formula 1, yapay zekâ kullanarak şunları yapabilecek;

  • 60 yıldan fazla F1 tarihi verilerine ulaşılabilecek. Bu verilerden yararlanılarak taktik geliştirilebilecek.
  • Yapay zekâ ile çarpışmalardan kaynaklanan kazalar önlenebilecek.
  • Bir sonraki adımı tahmin edebilme içgörüsüyle hareket eden takımlar, arızaları önceden bilecek ve tedbirlerini ona göre alacak.
  • Sıcaklık, basınç, hız, frekans ve yerleşik sensörler aracılığı ile elde edilen veriler, bireysel takım sürücülerinin tur süreleri, pit stop süreleri, pistte iken rüzgâr hızları ve en yüksek hızları tespit edilerek hassas tahminler yapılabilecek.
  • Yapay zekâ kullanılarak lastik seçimi yapılabilecek. Bu durum sürücünün güvenliği ve doğru zamanlama ile yarışı kazanmada önemli rol oynayacak.

Formula 1 Bulut ve Makine Öğrenmesi Sağlayıcısı Olarak Amazon Web Services (AWS) ile Anlaştı

Amazon Web Services, bilim insanlarının kolay bir şekilde makine öğrenmesi modelleri oluşturmalarını sağlayan Amazon Sagemaker, olay tetikli sunucusuz bilişim hizmeti sağlayan AWS Lambda ve AWS analiz servisleri gibi birimlerini kullanarak Formula 1 yarışlarında yarış stratejilerini, veri izleme sistemlerini ve dijital yayınlarını iyileştirme hedefi için Formula 1 ile anlaşma sağladı. Bundan böyle Formula 1 altyapısının büyük bir kısmı AWS’ye taşınarak, buluta geçiş süreci hızlandırılacak.

AWS tarafından Formula 1 hizmetine sunulan bu yenilikler ile takımların yarıştan aldıkları keyif artarken, yarış deneyimleri ve katılımları üzerinde değişiklikler meydana geliyor. Formula 1, AWS Elemental Media Services’i kullanarak milyonlarca izleyicisinin deneyimlerini iyileştirmeyi hedefliyor.