Fintech Ve Yeni Anlamları – Yakın Bakış

Fintech son günlerde en çok konuşulan konulardan biri; yapılan yatırımlar ve kurulan girişimler de bunun adeta bir kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Fintech tam olarak nedir? Tam olarak hangi finans alanlarını ve şirketlerini kapsıyor?

Öne çıkan pek çok şirket ve girişimin yanı sıra blokzinciri gibi kavramların da öne çıkmasıyla fintech önemi artan bir alan haline geldi. Bulut sistemi, yapay zeka ve özdevinimli öğrenme gibi alanların da ortaya çıkması yeni fintech tema ve alanları ortaya çıkardı. Bu etkiler tam olarak nasıl etkilerdir? Fintech aslında basit olarak anlatmak gerekirse bankacılık ve sigorta sektörlerinde yeni teknolojileri kullanarak yeni hizmetler sunan bir pazarlama yöntemidir ve fintech içerisinde 3 akım mevcuttur.

Kitlesel Fon Aracı İle Finans Yapısı Kurmak

Kitlesel fon girişim şirketlerinin daha ilk günden potansiyel müşterilerine ulaşmasını sağlıyor; Kickstarter, Indiegogo ve benzeri siteleri buna örnek olarak verebiliriz.

Finansal Pazarlardaki Anlaşmazlıkları Kaldırma

Bankada günler sürecek bir işlemi örneğin Stripe adlı oluşum ile dakikalar içerisinde halletmek mümkün! Stripe sayesinde ticaret ile uğraşan kişiler basit bir API aracılığı ile kendi ödeme noktalarını kolaylıkla kurabiliyor.

Bankalarda Yaşanan Maliyetleri Düşürmek

Normalde bankada bir hesap açmak istediğinizde pek çok belge ve form doldurmanız gerekiyor, yeni uygulamalar sayesinde bu işlemlerin hepsi dijital bir sürece döndürebiliyor. Şu anda bu süreci gerçekleştiren pek çok blok zinciri girişimi var.

Üç akıma da tekrar bakıldığında Fintech’in direkt olarak bankaların yerine geçeceği algısına kapılmamanızı önermemizde fayda var. Teknoloji her ne kadar ilerlese ilerlesin geleneksel bankacılık anlayışı sayesinde bugünlere gelmiş bulunuyoruz. Bitcoin’in bankalarına yerine geçeceğini söyleyen pek çok kişi olsa da uzun vadede Bitcoin’i saklamak için bir bankaya ihtiyaç duyuluyor. Bu sebeple Fintech, Bitcoin ya da blok zinciri gibi pek çok yenilik ve gelişme olsa da insanlık gelecekte de geleneksel bankacılık anlayışının getirdiği olanakları modern bankacılık anlayışı ile birleştirip bu sayede işlerini yürütebiliyor olacak.