Evcil hayvanların korunması güvenliği ve sağlığı üzerine yapılan çalışmalar günümüzde mikroçip teknolojisine dayandı. 30 yıla dayanan bir geçmişi olan pet mikroçip teknolojisi yakın bir geçmişe kadar oldukça lüks ve pahalı bir teknoloji idi.
Evcil hayvanlarda kullanılan mikroçipler radyo frekansları sistemiyle (RFID) çalışan teknoloji ile çalışmaktadır. Bilgi iletimi için radyo dalgalarının kullanıldığı bir teknolojiye sahiptir. RFID kartı verileri hafızasında depolayarak elektromanyetik kuvvetle verileri bir cihaza aktarılır.
RFID mikroçipler durağandır aktif olarak bilgi aktarması yapmaları gerekmediği gibi bilgileri depolar (örn. Evcil hayvanın kimlik bilgileri) ve okunmaya hazır şekilde bekler.
Bir mikroçip bir buğday tanesi büyüklüğündedir ve görevini yapabilmek için birkaç yardımcı bileşenden oluşmaktadır. Hayvanların vücuduna zarar vermediği gibi alerjik reaksiyon da göstermez. Hayvanın vücuduna girdikten sonra hareket etmemesi için bazı mikroçipler polipropilen polimerden mamul bir başlık içerir. Mikroçiplerin kullanım ömrü veya son kullanma tarihi yoktur eskimez veya hayvan vücuduna zarar vermez.
Türkiye’de Çip Uygulamasına Başlıyor!
2022 yılından itibaren Türkiye’de evcil hayvanların çip takılması uygulamasına yönetmelikler gereğince zorunlu olarak geçiliyor. Bu kapsamda evcil hayvan sahipleri hayvanlarını mikroçip ile benzersiz kimlik uygulaması kapsamında bir çeşit kimlik kartı almak zorunluluğu bulunuyor. 2021 yılından itibaren sahipli kedi ve köpeklerin yönetmeliğe göre kayıt altına alınması ve kimliklerinin tespit edilmesi gerekiyor. Bu sayede hayvanların sokağa terk edilmesinin önüne geçilmesi sonucunda ortaya çıkabilecek zararların ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
Diğer yandan hayvanlara çip takılmasının etik olup olmadığı tartışması da insanların zihinlerini meşgul ediyor. Fakat bu uygulama hem sahiplik duygusunun kalıcı olması nedeniyle önemli hem de hayvanlara hiçbir şekilde zarar vermeden onlara ait bilgilerin sağlıklı bir şekilde saklanması açısından önemli görülüyor.