Ekonomi, her anlamda insanları etkileyen bir olgudur. Ev ekonomisi ise gelir düzeyiniz ne olursa olsun, hem kendi adınıza hem de ülke ekonomisi adına son derece önemlidir. Gereksiz yapılan tüm enerji harcamaları, sınırlı kaynakları boş yere tüketirken, gelecek nesiller açısından da olumsuz tablolar ortaya çıkarmaktadır.
Ev ekonomisinin iki farklı yönü bulunmaktadır. Biri aileye bakan, onu büyütüp, ilerlemesini sağlayan yönüdür. Doğru harcamalar yaparak ve gereksiz harcamalardan kaçınarak yapılan ekonomi ile aile geleceğe daha güvenle bakarken, huzur ve mutluluk için de önemli bir adım atmış olur.
Ev ekonomisi, tüm ailenin bilinçli bir şekilde yaptığı iştir. Küçük yaşlarda ev ekonomisi hakkında bilgi edinen ve uygulama yapan çocukların ilerleyen yaşlarda kendi ayakları üzerinde durma ve kendi hayatlarını doğru yönetme ihtimalleri yükselmektedir. Peki, ev ekonomisi yapmak için nelere dikkat etmek gerekir? Bu konuda bazı başlıkların öne çıktığını görürüz.
1. Yemekleri Evde Hazırlayın
Günümüzde salgın hastalıkların da çoğalmasıyla birlikte evde yemek yemek artık hem ekonomi hem de sağlık açısından son derece önemli hale geldi. Dışarıda yemek yeme fiyatına çok güzel malzemeler alarak evde daha bereketli sofralar kurabilirsiniz. Üstelik temizliğine dikkat ederek yaptığınız bu yemekler, dışarıda yediklerinizden çok daha sağlıklı ve lezzetli olurken, ev ekonomisi adına olumlu bir hareket olacaktır.
2. Faturalarınızı Gözden Geçirin
Elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet faturalarınızı inceleyerek, fazla harcama yaptığınız enerji kaynaklarını ailece değerlendirin. Açık bırakılan musluklar, boş yere yanan lambalar gibi sorunlarla ailecek mücadele edin.
Eşyalarınızı, odalarınız gün ışığını en iyi alacak şekilde düzenleyerek, elektrik ve gazdan tasarruf edin. Duş öncesi boşa akıtılan suları, kovalarda biriktirerek, yer silme veya çiçek sulama gibi işlemlerde kullanın. Erken yatıp erken kalkarak elektrikten tasarruf sağlayın.
3. Alışverişlerinizi Düzenleyin
Alışveriş öncesi mutlaka liste hazırlayın. Alışveriş esnasında listenizden dışarı çıkmamaya özen gösterin. Tüketim ihtiyacınıza göre bazı şeyleri toptan almak avantaj sağlayabilir. Bazı büyük marketlerin kendi isimleriyle ürettikleri ürünler daha hesaplı olmaktadır, bu ürünlerden deneyebilirsiniz. Sağlıksız, abur cubur yiyeceklerden uzaklaşarak hem sağlığınızı hem de ekonominizi koruyabilirsiniz.
Gıda dışında gereksiz kıyafet, çanta, ayakkabı gibi ürünleri almadan önce tekrar düşünün. İhtiyacınız olan ve garantili ürünleri tercih edin. Ucuz diye kalitesiz ürünler almayın. Kısa ömürlü ve konforsuz ürünlerden kaçının.
4. Bozulan Eşyaları Tamir Etme Yolunu Tercih Edin
Elektronik eşyalar zaman zaman sorun çıkarabiliyor. Bu sorunlar bazen oldukça basit bir işlemle halledilebiliyor. Bu farkındalıkla bozulan bir eşyanızı hemen atmak ve yerine yenisini almak yerine öncelikle tamir edilip edilmeyeceğine titizlikle karar verin. Bu anlamda kendiniz de tamir işlerini öğrenerek evdeki ufak tefek bozulanları tamir edebilirsiniz.
5. Birikim Yapın
Günümüz şartlarında kenara para koymak zor görünse de, elinize geçen paranın pul olmaması için küçük de olsa bir miktar gelirinizden ayırın. Zamanla bu miktarların büyüdüğünü görmek bile sizi heyecanlandırabilir. Birikimlerinize dokunmak istemiyorsanız açılmayan kumbaralar, altın hesabı açmak gibi farklı seçenekler deneyin. Kredi kartı kullanıyorsanız, kartınıza otomatik ödeme talimatları vererek ekstra faiz ödemekten kurtulun. Kredi kartı kullanırken de kendi hesabınızı tutarak, ay sonunda karşılaşacağınız ekstre için hazırlıklı olun.
Ev ekonomisi, ailece bilinçli bir şekilde gerçekleştirildiğinde anlamlı olur. Bu nedenle çocuklarda ev ekonomisi bilincini küçük yaşlarda geliştirmek gerekir. Ailece kurulan hayaller için birlikte tasarruf etmek, aile bağlarını da son derece güçlendiren bir durumdur.