Ethereum, akıllı sözleşme işlevine sahip, merkezi olmayan, açık kaynaklı bir blok zinciridir. Bitcoin’den sonra, piyasa değeri açısından en büyük ikinci kripto para birimidir. Ethereum en aktif olarak kullanılan blok zinciridir.
Ethereum, 2013 yılında programcı Vitalik Buterin tarafından önerildi. 2014 yılında, geliştirme kitle fonlaması ile desteklendi ve ağ, 30 Temmuz 2015’te 72 milyon coin ile başlangıç arzı yayına girdi. Platform, geliştiricilerin, kullanıcıların etkileşimde bulunabileceği merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına ve çalıştırmasına olanak tanır. Merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları, aracı kurumlar, borsalar veya bankalar gibi tipik finansal aracılara ihtiyaç duymadan, kripto para birimi kullanıcılarının varlıkları karşılığında borç almalarına veya bunları faiz karşılığında ödünç vermelerine olanak tanıyan geniş bir finansal hizmetler yelpazesi sunar. Ethereum ayrıca, dijital sanat eserlerine veya diğer gerçek dünya öğelerine bağlı ve benzersiz dijital mülk olarak satılan birbiriyle değiştirilemeyen coin olan NFT‘lerin oluşturulmasına ve değiştirilmesine de izin verir. Ek olarak, diğer birçok kripto para birimi, Ethereum blok zincirinin üstünde ERC-20 belirteçleri olarak çalışır ve ilk madeni para teklifleri için platformu kullanır.
2016’da bir bilgisayar korsanı, The DAO adlı üçüncü taraf bir projedeki bir kusurdan yararlandı ve 50 milyon dolarlık Ether çaldı. Sonuç olarak, Ethereum topluluğu, hırsızlığı tersine çevirmek için blok zincirini hard fork’a oyladı ve Ethereum Classic (ETC) orijinal zincir olarak devam etti. Ethereum, hisse kanıtına geçişi içeren ve parçalama kullanarak işlem hacmini artırmayı amaçlayan Ethereum 2.0 adlı bir dizi yükseltmeyi uygulamaya başladı.
Tarihçe
Ethereum ilk olarak, 2013’ün sonlarında, merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak amacıyla, Bitcoin Magazine’in programcısı ve kurucu ortağı olan Vitalik Buterin tarafından bir teknik incelemede tanımlandı. Buterin, Bitcoin ve blok zinciri teknolojisinin paranın yanı sıra diğer uygulamalardan da yararlanabileceğini ve uygulama geliştirme için hisse senetleri ve mülk gibi gerçek dünya varlıklarının blok zincirine eklenmesine yol açabilecek bir komut dosyası diline ihtiyaç duyduğunu savundu. 2013 yılında Buterin, Colored Coins projesinde eToro CEO’su Yoni Assia ile kısaca çalıştı ve blok zinciri teknolojisi için ek kullanım durumlarını özetleyen teknik incelemesini hazırladı. Ancak, projenin nasıl ilerleyeceği konusunda anlaşma sağlayamayınca, daha genel bir dile sahip ve sonunda Ethereum olacak yeni bir platformun geliştirilmesini önerdi.
Ethereum, Ocak 2014’te Miami’deki Kuzey Amerika Bitcoin Konferansında duyuruldu. Konferans sırasında Gavin Wood, Charles Hoskinson ve Anthony Di Iorio (projeyi finanse eden), Ethereum’un ne olabileceğine dair daha kapsamlı bir fikir geliştirmek için Miami’de Buterin ile bir ev kiraladı. Di Iorio, muhabir Morgen Peck’i tanıklığa davet eden arkadaşı Joseph Lubin’i davet etti. Peck daha sonra Wired’daki deneyimi hakkında yazdı. Altı ay sonra kurucular, Buterin’in kuruculara projenin kar amacı gütmeyen bir şekilde devam edeceğini söylediği Zug, İsviçre’deki bir evde tekrar bir araya geldi. Hoskinson o sırada projeden ayrıldı.
Ethereum alışılmadık derecede uzun bir kurucu listesine sahiptir. Anthony Di Iorio şunları yazdı: “Ethereum, Vitalik Buterin, Myself, Charles Hoskinson, Mihai Alisie ve Amir Chetrit (ilk 5) tarafından Aralık 2013’te kuruldu. Joseph Lubin, Gavin Wood ve Jeffrey Wilcke 2014’ün başlarında kurucular olarak eklendi.” Yazılımın resmi gelişimi, 2014 yılının başlarında bir İsviçre şirketi olan Ethereum Switzerland GmbH (EthSuisse) aracılığıyla başladı. Yazılımın uygulanabilmesi için blok zincirine yürütülebilir akıllı sözleşmeler koymanın temel fikrinin belirtilmesi gerekiyordu. Bu çalışma, Ethereum Sanal Makinesini belirten Ethereum Yellow Paper’da o zamanlar baş teknoloji sorumlusu olan Gavin Wood tarafından yapıldı. Daha sonra, kar amacı gütmeyen bir İsviçre vakfı olan Ethereum Vakfı (Stiftung Ethereum) da kuruldu. Geliştirme, Temmuz-Ağustos 2014 arasında, katılımcıların başka bir dijital para birimi olan Bitcoin ile Ethereum değer belirtecini (Ether) satın aldığı çevrimiçi bir halka açık kitlesel satışla finanse edildi. Ethereum’un teknik yenilikleri için erken övgüler olsa da, güvenliği ve ölçeklenebilirliği hakkında sorular da gündeme geldi.
2019 yılında, Ethereum Vakfı çalışanı Virgil Griffith, Kuzey Kore’deki bir blockchain konferansında sunum yaptığı için ABD hükümeti tarafından tutuklandı.
Tasarım
Ethereum, sürekli büyüyen bir dizi “blok” veya blok zinciri olarak bilinen işlem grupları üzerinde fikir birliğine varan, izinsiz, hiyerarşik olmayan bir bilgisayar (düğüm) ağıdır. Her blok, geçerli sayılması için zincirde hemen izlemesi gereken bloğun bir tanımlayıcısını içerir. Bir düğüm zincirine bir blok eklediğinde, oradaki işlemleri sırasına göre yürütür, böylece Ethereum hesaplarının ETH bakiyelerini ve diğer depolama değerlerini değiştirir. Toplu olarak durum olarak bilinen bu dengeler ve değerler, bir Merkle ağacında blok zincirinden ayrı olarak düğümün bilgisayarında tutulur.
Her düğüm, ağın eşleri olarak bilinen nispeten küçük bir alt kümesiyle iletişim kurar. Bir düğüm, blok zincirine yeni bir işlem eklemek istediğinde, işlemi eşlerine gönderir, daha sonra diğer eşlerine gönderir vb. Bu şekilde, ağ boyunca yayılır. Madenciler olarak adlandırılan belirli düğümler, tüm bu yeni işlemlerin bir listesini tutar ve bunları yeni bloklar oluşturmak için kullanır ve daha sonra ağın geri kalanına gönderir. Bir düğüm bir blok aldığında, bloğun ve buradaki tüm işlemlerin geçerliliğini kontrol eder ve eğer geçerliyse, blok zincirine ekler ve söz konusu tüm işlemleri yürütür. Ağ hiyerarşik olmadığı için, bir düğüm rakip zincirler oluşturabilen rakip blokları alabilir. Ağ, herhangi bir zamanda en çok bloğa sahip zincirin kanonik zincir olduğunu belirten “en uzun zincir kuralı”nı izleyerek blok zinciri üzerinde fikir birliğine varır. Madenciler, ağ tarafından terk edilecek bir zincire bloklar eklemek için hesaplama çalışmalarını harcamak istemedikleri için bu kural fikir birliğine varır.
Takas Edilemez Coinler (NFT’ler)
Ethereum ayrıca, değiştirilemez tokenler (NFT’ler) olarak adlandırılan benzersiz ve bölünmez belirteçlerin oluşturulmasına da izin verir. Bu tür coinler benzersiz olduğundan, dijital sanat, spor hatıraları, sanal gayrimenkul ve oyunlardaki öğeler gibi şeyleri temsil etmek için kullanılmıştır. NFT’ler genellikle çeşitli dijital açık artırma web siteleri aracılığıyla Ethereum blok zincirinde satış yapar. Christie’s, Beeple’ın bir NFT sanat eserini 69.3 milyon dolara sattı ve o sırada müzayede fiyatları açısından onu yaşayan en değerli üçüncü sanatçı yaptı. Blok zinciri tabanlı sanal dünyalardaki benzersiz araziler, binalar ve avatarlar, bazen yüzbinlerce dolara NFT olarak alınıp satılabilir.