Türkiye’de yazılım mühendisi olmak, henüz gençler tarafından çok yeni tercih edilen bir eğilim olsa da önemli bir geleceğe sahiptir. Bu doğrultuda Türkiye’nin en iyi yazılım mühendisliği üniversiteleri arasında yer alan üniversitelerde eğitim görmek, önemli bir avantaj vadeder.
Her ne kadar yeni yaygınlaşan bir bölüm olsa da Türkiye’de birçok üniversitede dünya standartlarında yazılım mühendisliği eğitimi veriliyor. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarının da yapıldığı bu üniversitelerin büyük bir bölümü vakıf üniversitesidir. Aynı zamanda yazılım mühendisliği alanında uzmanlaşmak ve eğitim almak isteyenler için devlet üniversitesi seçenekleri de bulunuyor.
Peki, Türkiye’nin en iyi yazılım mühendisliği üniversiteleri hangileri, ne kadar puan almak gerekiyor ve hangi sınavlara girilmeli?
Yazılım Mühendisi Olmak İçin Hangi Sınavları Kazanmak Gerekir?
Türkiye’de yazılım mühendisi olmak için, diğer üniversite alanlarında olduğu gibi birden fazla sınava girilmesi gerekiyor. Mühendislik bölümlerinin sayısal puan türünden öğrenci alımı gerçekleştirmesi nedeniyle Türkiye’de yazılım mühendis olmak istiyorsanız sayısal derslerde daha yüksek standartta performans göstermeniz gerekiyor.
Türkiye’de yazılım mühendisi olmak için üniversitelerin 4 yıllık “Yazılım Mühendisliği Bölümü”nden mezun olmak gerekir. Üniversitelerin yazılım mühendisliği bölümüne giriş yapmak isteyen öğrenciler ise öncelikli olarak TYT sınavında başarı elde etmelidir. TYT sınavının ardından ise AYT sınavına girilmesi ve üniversitenin taban puan taleplerinin karşılanması gerekir.
Yazılım mühendisi olmak isteyen öğrencilerin TYT sınavında;
- Türkçe
- Sosyal Bilimler
- Matematik
- Fen Bilimleri
Alanlarında sorulan soruları başarıyla tamamlamaları gerekir. AYT sınavında ise yazılım mühendisi olmak isteyen öğrenciler; “Matematik”, “Fizik”, “Kimya” ve “Biyoloji” dersleri üzerine yapılan sınavlardan sorumludur.
Türkiye’de En İyi Yazılım Mühendisliği Bölümü Olan Özel Üniversiteler
Türkiye’de en iyi yazılım mühendisliği bölümü olan özel üniversiteler, yüksek standartta mühendislik eğitimiyle ön plana çıkmaktadır. Özellikle son dönemde yazılım mühendisliği alanına yaptıkları yatırımlarla fark yaratan bazı vakıf üniversiteleri, bilişim ve yazılım alanında son derece yetkin öğrenciler yetiştirmeyi hedefler.
Türkiye’de en iyi yazılım mühendisliği olan özel üniversiteler ve taban puanları genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- İstanbul Aydın Üniversitesi – 482.454
- Bahçeşehir Üniversitesi – 459.153
- İzmir Ekonomi Üniversitesi – 479.201
- Yaşar Üniversitesi – 468.296
- Maltepe Üniversitesi – 460.300
- İstinye Üniversitesi – 454.219
- TED Üniversitesi – 438.733
- Atılım Üniversitesi – 422.133
- Işık Üniversitesi – 417.849
Türkiye’deki en iyi yazılım mühendisliği bölümüne sahip olan bu özel üniversitelerin taban puanları, burs oranlarına göre farklılık gösterir. Belirtilen taban puanlar, %100 burs üzerinden belirlenmiş ve üniversitelerin tamamı İngilizce dilinde eğitim vermektedir.
Türkiye’de En İyi Yazılım Mühendisliği Bölümü Olan Devlet Üniversiteleri
Türkiye’de en iyi yazılım mühendisliği bölümü olan devlet üniversiteleri ve vakıf üniversiteleri özellikle teknik üniversiteler, yazılım ve bilgisayar mühendisliği alanlarında oldukça iddialı bir eğitime sahiptir. Dünya standartlarında eğitim veren bu üniversiteler, yüksek lisans ve doktora programlarını yurt dışında tamamlamak istemeyen öğrenciler için önemli bir fırsattır.
Türkiye’nin en iyi yazılım mühendisliği üniversiteleri ve taban puanları şu şekilde sıralanabilir:
- Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi – 466.650
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi – 449.197
- Sakarya Üniversitesi – 436.700
- Kocaeli Üniversitesi – 443.002
- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi – 448.812
- Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi – 450.643
- Samsun Üniversitesi – 433.957
- Manisa Celal Bayar Üniversitesi – 462. 601
- Karadeniz Teknik Üniversitesi – 367.900
- Konya Teknik Üniversitesi – 423.746
- Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi – 440.569
Tüm bu devlet üniversitelerinin yanı sıra Türkiye’de yazılım mühendisi olmak isteyen öğrencilerin vakıf üniversitelerini tercih etmesi de mümkündür. Vakıf üniversitelerinin yazılım mühendisliği programları; %25, %50, %75 ve %100 burslu olmak üzere farklı burs imkanları vadeder.