Kök hücre kullanılarak fare beyni geliştirildi. Fare embriyoları daha önce de geliştirilse de yapılan son çalışma sayesinde beynin tamamı kök hücre kullanılarak geliştirildi.
Normalde embriyo oluşumu için sperm ve yumurtaya ihtiyaç vardır. Fakat bilim insanları, kök hücre kullanarak sentetik fare embriyoları geliştirmiş olup bu durum, bilim dünyası için özel bir çalışmanın sonuçlanmasını sağladı.
Geliştirilen embriyo, beyne ve gerçekten atan bir kalbe sahip. Bu nedenle bile çalışma oldukça önemli. Ayrıca yapılan çalışmaların bazı embriyoların neden başarılı bir şekilde fetüse dönüştüğünü açıklayacağı da düşünülüyor. Ayrıca sentetik embriyo çalışmasının, sentetik insan organlarının geliştirilmesi noktasında da önemli bir adım olduğuna inanılıyor.
Sentetik Embriyolar Oluşturuldu
Cambridge Üniversitesi ile Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünden bir ekip, sentetik embriyo geliştirmek için bir dizi çalışma başlattı. Yapılan çalışmanın odak noktası, embriyonun oluşumunda önemli yere sahip doğal süreçlerin taklit edilmesi.
Embriyonun oluşumunda sperm ve yumurta kullanılmaması, çalışmanın ilgi çekici noktaları arasında yer alıyor. Ayrıca bir gen grubu içindeki bilgi indüklendi, bu sayede çok özel bir ortam oluşturularak kök hücrelerin birbirleriyle konuşması sağlandı. Böylelikle bir süre sonra kök hücrelerin, art arda gelişim aşamalarında ilerleyen yapılara kendilerini organize etmesini olanaklı hale getirdi. Bu ise sentetik embriyo oluşmasını sağladı.
Yıllarca Süren Çalışma Sonrasında Araştırma Sonuçlandı
Yıllarca süren bir çalışmanın sonuçlanması ile sentetik embriyo oluşum süreci tamamlanmış oldu. Bilim dünyasında önemli bir konumda yer alan çalışma ile temel olarak şu sonuçlara ulaşılmış oldu:
- Sentetik bir şekilde embriyo oluşturuldu.
- Embriyo oluşum aşamasında sperm ve yumurta kullanılmadı.
- Beynin tamamı, özellikle de ön bölge fare embriyoları ile oluşturuldu.
- Yapılan çalışma ile birlikte vücudu oluşturan bileşenlerin tamamını geliştiriyor.