Elektrikli Scooter Kullanımına Yeni Yasal Düzenleme

Türkiye’de elektrikli scooter kullanımında büyük bir artış gerçekleşti. Özellikle küçük yaştaki kullanıcı sayılarının artması ile birlikte elektrikli scooter kullanımına yeni yasal düzenlemeler getirildi. Trafikte tehlike oluşturmamak ve sağlıklı bir kullanım için gerekli olan düzenlemeler dikkat çekici detaylara sahip.

Elektrikli scooter’lar, egzoz emisyonu ve karbon salınımını azaltan, çevreye duyarlı ve pratik araçlar olarak olumlu özellikler barındırıyor. Bu nedenle her geçen gün elektrikli scooter kullanıcıları artıyor. İş ve okul gibi yakın mesafeler için elektrikli scooter’lar araç olarak kullanılıyor. Bu gelişme olumlu sonuçlar yanında olumsuz birtakım sonuçlara da yol açıyor. Özellikle taşıt trafiğinde kullanılan scooter’lar, ciddi risklere yol açıyor. Bu nedenle elektrikli scooter kullanımına yasal düzenlemeler getirilmesi bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.

Elektrikli Scooter Nedir? Elektrikli Scooter’ın Kullanım Amacı Nedir?

Elektrikli scooter, iki teker üzerinde dengeli hareket edebilen, direksiyonu ile hızı ve yönü ayarlanabilen, elektrik ile şarj edilebilen ve kısa mesafede ulaşım için kullanıma uygun olan araca verilen isimdir. Çevre dostu özelliğiyle bilinen bu araçlar, sessiz hareket sistemi sayesinde gürültü kirliliğine de neden olmaz. Saatte ortalama 30 km hız yapabilen scooter’lar, kalabalık şehirlerde kısa mesafeli yolculuklar için tercih ediliyor.

Elektrikli scooter’lar satın alma veya kiralama yoluyla kullanılabiliyor. Kiralama sisteminde akıllı telefona indirilen bir uygulama ile dijital olarak ödeme yapabilir, size verilen QR kodu okutarak park halinde duran elektrikli scooterı aktif hale getirebilirsiniz. Türkiye’de kiralanabilir elektrikli scooter markaları arasında İstanbul’da üretilen, yerli bir ürün olan Martı, Ankara’da hizmete başlayan ve şu an İstanbul’da da kullanılan HOP, İstanbul ve Mersin’de kullanılan Fenix gibi firmalar dışında Bizero, ETKU, BinBin, Dost gibi markalar yer alıyor.

Elektrikli scooter kullanımı için herhangi bir ehliyete gerek yok. Getirilen yasal düzenlemelere uyularak elektrikli scooter kullanımındaki riskler bertaraf edilmeye çalışılıyor. Gençler tarafından eğlenceli olması bakımından yoğun ilgi gören elektrikli scooter’lar, 15 yaş üzerindeki herkese hitap ediyor. Elektrikli scooter’lar ile trafik yoğunluğunun azalması ve kısa mesafelerde daha pratik ve kolay ulaşım sağlanması hedefleniyor.

Elektrikli Scooter’a Gelen Yasal Düzenlemenin Detayları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre elektrikli scooter için getirilen yasal düzenlemelerin detayları şu şekilde;

  • Elektrikli scooter’lar, bisiklet yolu veya bisiklet şeridi bulunan yerlerde taşıt yolunda kullanılamayacak.
  • Elektrikli scooter’lar saatte en fazla 25 km hız yapabilecek. 15 yaşından küçükler, trafikte elektrikli scooter kullanamayacak.
  • Elektrikli scooter’lar yaya yolunda kullanılamayacak. Ayrıca azami hızı 50 km ve üzeri olarak belirlenen karayollarında da bu araçlar kullanılamayacak.
  • Elektrikli scooter’lar ile iki kişi seyahat etmek yasaklanacak ve sırtta taşınan eşyalar dışında bu araçlarla ekstra eşya taşınmasına da izin verilmeyecek.
  • Elektrikli scooter’ların iki elle kullanımı zorunlu olacak ve scooter’lar ile toplu taşıma araçlarına binilemeyecek.
  • Büyükşehir belediyelerine bisiklet ve e-scooter’lar için yol, şerit, park ve şarj istasyonu yapma yetkileri verilecek.

Trafikte Kullanılan Elektrikli Scooterlar’da Far, Reflektör, Zil veya Korna Zorunlu Olacak

Yönetmelikte yer alan konulara ek olarak büyükşehirlerde her ilçede bulunan nüfus miktarının 200’de biri kadar kişiye elektrikli scooter lisansı verilebilecek. Elektrikli scooter’lar üzerinde akrobatik hareketler yapmak, scooter’ı başka araca tutunarak sürmek, tek elle sürmek ve yayalar, engelliler için ayrılan yerlerdeki hareketi engelleyecek biçimde park etmek yasaklar dâhilinde olacak. Ayrıca trafikte kullanılacak scooter’lar için far, reflektör, zil veya korna gibi teknik aksam zorunlulukları getirilecek.

Elektrikli Scooter Kiralama Hizmeti Veren Firmaların Ücretleri