E-Devlet Üzerinden Patent Sorgulama

Özgün bir fikir hayata geçirilmeden önce o fikrin patentinin alınması ileride karşılaşılabilecek olumsuzlukların önüne geçmeyi sağlar. Patent aracılığı ile patenti alınan her türlü buluş ve ürün dilenildiği şekilde kullanılabilir. Patenti alınan ürün ya da buluşun taklidi ise hukuki süreçte patente sahip olan kişi lehine sonuçlanacaktır. Bu nedenle özgün olduğunu düşündüğünüz bir ürün ya da buluşunuz varsa, bunun imalatı ya da pazarlamasından önce patent sorgulama işlemini gerçekleştirmeniz çok önemlidir.

Patent Nasıl Sorgulanır?

Patent sorgulama işlemleri için uluslararası patent platformlarından ve Türk Patent Enstitüsü’nde yer alan resmi belgelerden yararlanarak elde edilen veriler incelenir. Bu inceleme sonucunda buluşun ya da ürünün özgün olup olmadığı, daha önceden patentinin alınıp alınmadığı tespit edilir. Eğer söz konusu buluşun patenti alınmadıysa ya da buluş için verilen süre yenilenmediyse bu durumda söz konusu ürün ya da buluşun patentinin alınması mümkündür.

Patent sorgulama işlemleri aynı zamanda yapılmış olan patent başvuru işleminin ardından da gerçekleştirilebilir. Bu sorgulama, işlem sürecinin işleyişini takip etmeyi sağlar.

Patent Başvurusu Ücretli Mi?

Patent buluş sahibine tanınan müddet süresince kullanma, üretme, ithal etme, pazarlama ve satma gibi pek çok hakkı veren resmi bir belgedir. Patent sıklıkla ekonomik kazanç nedeniyle ürünlerin üretilerek satılması için kullanılmaktadır. Bu nedenle patent başvurusu ve patent ile ilgili işlemlerde devlet ücret talep etmektedir.

Bu ücretlere örnek vermek gerekirse 2021 yılı için ücret tarifesi şu şekildedir:

  • Patent başvuru ücreti 55 TL
  • Her Bir Rüçhan İçin Talep Ücreti 115 TL
  • Patent belgesi düzenleme ücreti 400 TL
  • Avrupa patenti başvurularına dair istemlerin yayım ücreti 1930 TL
  • Sicil Kayıt Ücreti (Yılına göre değişmektedir. Örneğin, 2. yılda 390; 20. yılda 3370 TL tahsil edilir.)
  • Avrupa patenti fasikül yayınlanma ücreti 3095 TL

Bu kapsamda Türk Patent Enstitüsü fiyat tarifesi uyarınca patent işlemleri için ayrı ayrı ücret ödenmesi gerekmektedir. Örneğin, eğer patent belgesi için başvuruda bulunuyorsanız patent başvuru ücreti 55 TL iken, bu belge düzenlendiğinde 400 TL ücret ödemeniz gerekecektir.

Sıkça duyduğumuz rüçhan talebi ise buluşun birden fazla ülkede korunmasının talep edilmesidir. Bu kapsamda rüçhan talep edilen ülkede 12 ay süre ile aynı buluş için gerçekleştirilebilen bir işlemdir.

E-Devlet Üzerinden Patent Sorgulama Nasıl Yapılır?

Önceden patent sorgulama işlemleri için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunmak gerekiyordu. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte patent sorgulama işlemleri çok daha hızlı ve basit bir şekilde online sistem üzerinden gerçekleştirilmeye başlandı.

Patent sorgulama işlemlerini gerçekleştirmenin pek çok yolu mevcuttur. Bu yollar arasında vatandaşların en çok kullandığı resmi platform olan e-Devlet sistemi de yer almaktadır. E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilecek işlemler arasında patent başvurusunun şekli incelemesi, inceleme ve araştırma taleplerinin yerine getirilmesi, ülkemizde korunmayan patentlerin patent pazarı portalı üzerinden araştırılması ve bilgi değişikliği, sicil kayıt ve yenileme taleplerinin yerine getirilmesi gibi işlemler yer almaktadır.

Genel olarak e-Devlet patent sorgulama işlemini gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Öncelikle e-Devlet sistemine şifreniz ve kimlik numaranız ile giriş yapın.
  2. Giriş yaptıktan sonra arama kutucuğuna “patent sorgulama” ya da “Türk Patent ve Marka Kurumu” yazın.
  3. Karşınıza çıkan patent işlemlerinden durumunu merak ettiğiniz başvuruya tıklayın.
  4. Sistem e-Devlet portalı üzerinden Türk Patent ve Marka Kurumu’nun web sitesine sizi yönlendirecektir. Buradan dilediğiniz patent işlemi ile güncel arama yapabilir ve başvuruda bulunabilirsiniz.