E-Devlet Soyağacına Nasıl Bakılır?

Hepimiz kökenlerimizi merak ederiz. E-Devletin sunduğu soyağacı sistemi ile kökenlerinizin nereye dayandığını öğrenebilirsiniz. Atalarınızın isimlerine, nerede doğup öldüklerine ve kimler ile evlendiklerine dair bilgilere kolayca erişim sağlayabilirsiniz. Ailenizle ilgili kayıtlı en eski ve doğru bilgilere ulaşmak için e-devlet soyağacı sistemi üzerinden soyağacınızı sorgulayabilirsiniz.

E-Devlet Soyağacına Nasıl Bakılır?

Son birkaç yıldır kullanıma açılan bir uygulama olan soyağacı uygulaması ile alt – üst soy bilgileri kolayca sorgulanabilmektedir.

Soyağacınız ile ilgili bilgilere ulaşmak istiyorsanız aşağıda sizinle paylaştığımız adımları izleyebilirsiniz:

  1. Öncelikle e-devlet sistemine TC kimlik numaranız ve oluşturduğunuz e-devlet şifresi ile giriş yapın. Şifre dışında mobil imza ve internet bankacılığı gibi ek giriş yöntemlerini de kullanabilirsiniz. (Eğer e-devlet şifreniz yoksa PTT’den kolayca alabilirsiniz.)
  2. Arama kutucuğuna “alt-üst soy bilgisi sorgulama” yazın ve aramaya tıklayın.
  3. Arama sonucunda doğrudan alt üst soy bilgisi sorgulama sayfasına yönlendirilirsiniz.
  4. Bu sayfadan talebiniz alınacak ve en kısa sürede soyağacı sorgulama işleminiz tamamlanarak aile ağacınıza erişiminiz sağlanacaktır.

Soyağacı Hangi Tarihe Kadar Devam Ediyor?

Soyağacı sorgulama hizmeti belirli bir yıla kadar yapılabilmektedir. Soyağacını sorgulamak isteyen pek çok vatandaş soyağacında ne kadar eskiye gidebileceklerini merak etmektedir. Bu kapsamda ülkemizdeki ilk resmi nüfus sayımının 1904 yılında gerçekleştiğini bilmenizde fayda vardır. Bu tarihte en büyük ata kaç yaşındaysa tarihte o kadar eskiye gidilebilmektedir.

Örneğin, eğer en büyüğünüz 90 yaşında ise soyağacında 1814 tarihine kadar gitmeniz mümkündür. Eğer en büyüğünüz 30 yaşında ise bu durumda 1874 tarihine kadar gidebilirsiniz. Bu tarihlerden önceki tarihlere gitmek de mümkün olmakla birlikte e-devlet sistemi üzerinden sorgulama ile bu bilgilere ulaşılamamaktadır. Bunun için tapu kayıtlarına girilmesi ve bilgilerin sorgulanması gerekmektedir. Osmanlı Devleti’nde tapu kayıtları 1850’li yıllarda tutulmaya başlandığından iki kuşak daha önceki atalara gitmek de bu sistem sayesinde mümkün hale gelmektedir.

Eğer daha önceki atalarınıza ulaşmak istiyorsanız hazırlayacağınız dilekçe ile tapu kurumlarına başvurabilirsiniz. Tapu kurumu, başvurunuz sonucunda soyağacı çıkarma işlemi için tapu kayıtlarını incelemektedir. Elde ettiği veriler doğrultusunda da bu bilgileri size ulaştırmaktadır. Bu hizmet Turgut Özal döneminde devlet arşivlerinin incelenmesi için verilen iznin ardından 1985 tarihinde devreye girmiştir.

Eğer bu tarihten de önceki atalarınıza ulaşmak isterseniz bu durumda şehrin eski mahkeme kayıtlarını inceleyebilirsiniz. Şu an Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde yer alan bu kayıtlar, önceden Ankara Mili Kütüphanesi’nde yer almaktaydı. Bu kayıtlardan bir ipucu elde ederseniz daha eski atalarınızın kimlik bilgilerine ve nerede yaşadıklarına dair bilgilere ulaşmanız da mümkün hale gelmektedir.

Soy Ağacı Kaç Günde Belli Olur?

Soy geçmişine ulaşmak isteyen kişiler, uygulama ilk ortaya çıktığı zaman çok yoğun bir şekilde ilgi göstermiştir. Bu hizmet milyonlarca vatandaşın aile büyükleri hakkında daha detaylı ve eksiksiz bilgi elde etmesini sağlamaktadır.

Hizmetin ilk ulaşıma açıldığı birkaç yıl öncesinde yoğun ilgi nedeniyle soyağacı kayıtlarına ulaşılması birkaç gün sürebiliyordu. Günümüzde ise hizmetten yararlanmak isteyen kişi sayısı daha az olduğundan en geç bir gün içerisinde aile soy ağacı bilgilerinize ulaşmanız sağlanmaktadır. Ancak olası bir yoğunlukta ya da bilgilerinizin rapor haline getirilmesinde yaşanabilecek bir güçlükte bu sürenin uzayabileceğini aklınızda bulundurmanızda fayda vardır.

Soyağacı raporunun size ulaştırılmasının ardından ise dilediğiniz her an ve hiç beklemeden raporunuza ulaşabilirsiniz. Dilerseniz sayfada yer alan yazdır butonuna tıklayarak soyağacınızı yazdırabilir ya da bilgisayarınıza veya telefonunuza PDF dokümanı şeklinde kaydedebilirsiniz.