
E-Devlet şifresi, 2008 yılında uygulamaya konulan e-Devlet sisteminin giriş aşamasıdır. Bu şifre güvenlik esasları bakımından internet üzerinden alınamaz. Kişilerin önemli bilgilerinin yer aldığı e-Devlet sistemi; sağlıktan eğitime, adli sorgulamalardan araç ceza işlemlerine kadar çok kapsamlı bir hizmet seviyesine sahiptir.
E-Devlet hizmetleri arasında Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, PTT, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kişinin tüm hak ve yetkilerini sorgulayabildiği çeşitli alanlar yer almaktadır. Kolay ve hızlı işlem gerçekleştirmeyi sağlayan bu sistemle, bilgileriniz güvenle saklanır ve gerektiğinde hizmetinize sunulur.
E-Devlet Şifresi Nereden Alınır?
E-Devlet şifresine ilk kez sahip olacak kişilerin T.C. kimlik numarası ile birlikte herhangi bir PTT şubesine giderek şifre oluşturmaları gerekir. Adınıza kayıtlı telefon numarasına gönderilen onay kodu ile birlikte PTT’den güvenli bir şekilde e-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. Daha sonra herhangi bir sebepten şifrenizi unuttuğunuzda “şifremi unuttum” seçeneğine tıklayarak şifre yenileme işlemlerini internet tarayıcısı veya uygulama üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Yine bu işlem için telefonunuza gelen onay kodunu kullanmanız, kişinin gerçekten siz olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir.
E-Devlet şifresini edinmenin bir diğer yolu ise internet bankacılığıdır. Herhangi bir bankaya kayıtlı hesabınızın bulunması e-Devlet şifresi alabilmeniz için yeterlidir. Aldığınız e-Devlet şifresi ile birlikte pek çok işlemi kamu kurumlarına gitmeden internet üzerinden kolay bir şekilde halledebilirsiniz. Ulaşım ve sıra bekleme gibi sorunları çözüme kavuşturan sistem, güncellenerek her geçen gün daha fazla ihtiyacı karşılamaktadır.
E-Devlet Şifresi Almak Ücretli Mi?
E-Devlet şifresi alabilmek için PTT’ye yapılan şahsi müracaatlarda 2 TL gibi cüzi bir miktar ücret ödenmektedir. Tek seferlik gerçekleştirilen bu işlem sonrası e-Devlet şifresi internet uygulaması veya internet tarayıcısından turkiye.gov.tr adresine ulaşarak değiştirilebilir ve yenilenebilir.
Şifre değiştirme, yenileme ve e-Devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirilen diğer işlemler ücretsiz olarak yapılmaktadır. E-Devlet kapısı üzerinden kullanıcılara sunulan hizmetler şöyle gruplandırılabilir:
- Ödeme ile ilgili işlemler
- Kurum ve kuruluşlar için kısa yollar
- Entegre elektronik hizmetler
- Güncel bilgi ve duyurular
- Kurumlardan vatandaşlara gönderilen bilgilendirme mesajları
Tüm devlet kurumları ile ilgili işlemleri tek bir platforma sığdıran ve her biri ile ilgili detaylı sorgulama ve bilgilendirme içeren sistemde, 3 ayda bir şifre değiştirme işlemi gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Güçlü ve tahmin edilmez şifreler oluşturarak ve kısa sürelerde şifre yenileme işlemlerini gerçekleştirerek, e-Devlet üzerinden güvenli bir şekilde bilgi alabilir, sorgulama yapabilirsiniz. E-Devlet şifresi iptal edilemeyen yapısı nedeniyle kişiye ömür boyu eşlik eder. Bir kere oluşturulmuş olması bunun için yeterlidir.
SMS ile E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?
SMS ile e-Devlet şifresi almak imkânsızdır. Çeşitli güvenlik sorunlarına yol açabileceği düşünülen bu seçenek kullanılmamaktadır. İlk şifre edinme ancak PTT’ye müracaat ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilmektedir.
E-Devlet şifresi edinmek isteyen vatandaşlar, kimlik belgelerini yetkili kişiye teslim ederek bu işlemi gerçekleştirebilirler. Güvenlik açısından tercih edilen bu yöntem, herhangi bir zorluk ortaya koymaz. Yetkili kişinin telefona gönderdiği onay kodunu söyledikten sonra, e-Devlet şifresi alma işlemi tamamlanır. Şifre, bir zarf içerisinde 2 TL karşılığında verilmektedir.
Güvenlik açısından vatandaşlar, yetkili kişi dâhil kimseyle şifrelerini paylaşmamaları gerektiği konusunda uyarılır. Şifreler kişiye özel olarak otomatik oluşturulurken daha sonra şifre değiştirme işlemleri tamamen kişinin yetkisine bırakılır. Ayda bir düzenli ve güvenli şekilde değiştirilen şifreler, bilgilerin korunması açısından önem taşır.