Dinlenmek İçin Ne Yapmalı?

Dinlenmek demek bazen bedeni bazen ruhu bazen de her ikisini birden dinlendirme anlamlarına gelir. Hayat yorucu ve koşturmacalı bir serüvendir ve herkes gün içinde bu yorgunluğu bazen omuzlarında bazen zihninde bazen de yüreğinde hisseder. Oysa insanın arada bir durması, ne yaptığının farkına varması ve yeni yapacağı işler için enerji toplaması gereklidir ve motivasyon bu açıdan çok önemlidir.

Dinlenme denince akla ilk olarak uzanmak veya yatmak gelse de aktif dinlenme zihinsel olarak rahat olduğunuz bir ortam ve aktivitelerle sağlanabilir. Beden yorgunluğu için elbette vücudu gevşeten, rahatlatan uzanma faaliyetleri tercih edilir ancak zihnen yorulmuş bir bedeni dinlendirmek bu yöntemle çok mümkün değildir.

Zihin yorgunluğu, birikmiş ve içinden çıkılamamış düşüncelerin zihne baskı yapması ve oraya takılı kalması ile gerçekleşir. Zihin yorgunluğu, beden yorgunluğundan daha zor ve karmaşık bir yapıdadır. Beden dinlendiğinde kolayca enerji toplarken, zihin bir boşalma ihtiyacı hisseder. Peki, hem bedeni hem de zihni aktif bir şekilde dinlendirmek için hangi yollara başvurabiliriz. Bunları birkaç başlık altında toplamak mümkün:

1.    Hobiler

Hobiler adı üstünde sevilerek yapılan işlerdir. İnsanlar sevdikleri işleri yaparken zamanın nasıl geçtiğini fark etmezler. Yaptıkları işe konsantre oldukları için başka şeyler düşünmeye de vakit ayırmazlar ve böylece dertlerden ve sorumluluklardan kısa süre de olsa uzaklaşmış olurlar. Bu nedenle hobiler zihni en çok dinlendiren faaliyetlerdendir.

Hobiler, kişiye özel olduğu için oldukça çeşitlidir. Kimi elleriyle bir şeyler yapmaktan hoşlanır, kimi müzik yapmaktan veya dinlemekten keyif alır, kimi de yürüyerek, koşarak veya resim yaparak mutlu olur. Burada ortak nokta ise yapılan faaliyetin rahatlatıcı ve iyi hissettiren bir yönünün olmasıdır.

2.    Egzersiz Yapmak

Dinlenmek için bazen durmak gerekse de bazen hareket etmek daha iyidir. Basit birkaç egzersizi düzenli yaparak vücudunuzu esnetip rahatlatabilir, sağlığınız için de doğru bir adım atabilirsiniz.

Herkesin yapabileceği en kolay egzersizlerden biri yürüyüştür. Günlük bir saat yürüyüş, bedene sağlık verirken zihnin de rahatlamasını sağlayacaktır. Burada önemli olan bir rutin oluşturarak ona sadık kalmaktır.

3.    Meditasyon Yapmak

Günlük hayatın içinde kendinizi dinleme fırsatınız çoğunlukla olmazken buna olan ihtiyacınızın da farkına varamayabilirsiniz. Anda kalmayı, bedeninizi dinlemeyi ve nefesinizi kontrol etmeyi sağlayan meditasyon teknikleri, dinlenmek için oldukça işe yarar yöntemlerdir.

Zihnin yoğun gürültüsünü bir süre susturmak ve kendinize yönelerek, bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirmek için kısa süreli meditasyonlar yapmak işlevsel olacaktır.

4.    Sohbet Etmek

Ruhunuza iyi gelen, enerjilerinden güzel etkiler aldığınız insanlarla sohbet etmek, hayatın pause düğmesine basmak gibidir. Duygu ve düşünceleri kahve veya çay eşliğinde bir dostla paylaşmak insanlara terapi gibi gelen etkinliklerdendir.

İhtiyaç duyduğunuzda sesiyle veya kendisiyle size destek olabilecek dostlarınızla veya arkadaşlarınızla iletişime geçmek ruhen ve bedenen rahatlama sağlayan bir aktivitedir.

5.    Yalnız Kalmak

Zaman zaman herkesin yalnız kalma ihtiyacı olabilir. Sürekli açıklama yapmaktan veya talimat vermekten yorulan zihinler, yalnız kalarak dinlenme ihtiyacını giderebilir. Yalnızlık, duygu ve düşünceleri anlamada ve anlamlandırmada etkili yöntemlerden biridir.

6.    Zaman Yönetimi

Zamanı doğru yönetmek, yapılacak işleri ve dinlenilecek zaman dilimlerini önceden belirlemek, günlük hayatı kolayca yönetebilmenizi sağlar. Plansız-programsız bir hayat, çok yorucu ve beklenmedik sonuçlara gebe olacağından, her günün minik detaylar dışında nasıl geçirileceği önceden düşünülmeli ve zihnin rahatlatılmasına olanak sağlanmalıdır.

7.    Uyku Rutini

Etkili bir dinlenmenin en önemli anahtarlarındandır. Uykusuzluk tüm güne mal olabilecek bir sorun olduğu için düzenli bir uyku dinlenmenin en kolay ve doğru yolu olacaktır.