Covid-19 ile Dünya Nüfusu Azalıyor Mu?

Covid-19 salgını ile birlikte pek çok konu gündeme geldi. Covid-19’un dünya nüfusunu azalttığı kanısı, dünyanın artık nüfusu taşımakta zorlandığı ve bir şekilde nüfusun azalması gerektiği yönündeki düşünceleri destekler nitelikte. Alman Dünya Nüfusu Vakfı tarafından 2020 yılında dünya nüfusu 7,837 milyar olarak duyuruldu. Son yıllarda nüfus artışında bir yavaşlama görülüyor.

Nüfustaki artış seviyeleri ülkeler bazında değişkenlik gösteriyor. Gelişmiş ülkelerde yaşam şartlarının iyi olması sonucu yaşlı nüfus oranı yüksek iken; gelişmemiş veya az gelişmiş ülkelerde doğum oranı fazlalığı nedeniyle genç nüfus oranı yüksek seyrediyor. Ancak genel olarak dünyaya bakıldığında yaşam şartlarındaki iyileşme ve çocuk ölümlerinin azalması nüfus artışının belirleyici nedenleri arasında. Tahminlere göre 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyarı geçmesi, 2100 yılında ise 11 milyarı bulması ihtimali yüksek.

Covid-19 salgını ile dünya genelinde ciddi ölüm oranları meydana geldi. Kimileri bunun dünya nüfusunu azaltmak için planlı olarak geliştirildiğini düşünse de, dünya nüfusunu azaltmak için böyle bir çözüm pek de akla yatkın görünmüyor. Öte yandan dünya genelinde doğum oranlarının ortalama 2,4 olması ve 2100 yılında bu oranın 1,7’ye düşmesi beklenirken, 2064 yılından itibaren dünya nüfusunun düşüşe geçeceği tahmin ediliyor.

Covid-19 Ne Zamandan Beri Var?

Covid-19 salgını ilk olarak Çin’in Vuhan şehrinde Aralık 2019 tarihinde ortaya çıktı. Solunum yollarına ciddi zararlar veren virüsün, ani ölümlere sebep olması ve hızlı bir şekilde yayılması tüm dünyada korkuyla karşılandı. Koronavirüsün ortaya çıkış nedeni bir yarasa veya karıncayiyende bulunan virüsün beslenme yoluyla insana geçmesi olarak biliniyor.

Covid-19’un bilinen en önemli belirtileri şunlardır;

  • Yüksek ateş
  • Solunum yetersizliği
  • Eklem ağrıları
  • Tat ve koku alamama
  • Kuru öksürük
  • Baş ağrısı
  • Göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi

Covid-19 virüsü belirtilerinin genel olarak aşı olan kişilerde ya hiç görülmediği ya da oldukça hafif olduğu belirtilmektedir. Salgın sürecinde virüsün varyantlarının ortaya çıkması ve daha hızlı bulaş gerçekleşmesi ile ilgili konular, salgının dünya nüfusuna etkilerini ilerleyen zamanlarda belirleyici olacaktır.

Bu Zamana Kadar Kaç Kişi Hayatını Kaybetti?

Tahminen dünya nüfusunun %10’luk kısmı, yani yaklaşık olarak 780 milyon kişi virüsten etkilendi. Raporlanan ölüm sayısı ise 4 milyonun üzerinde. Hala devam etmekte olan salgın ve salgın nedeniyle gerçekleşen ölümler devam ediyor. Aşının bulunması ile salgının seyri daha iyiye doğru giderken, aşının kişisel tercihlere bırakılması ve yan etkileri konusunda geleceğe yönelik belirsizlikler nedeniyle aşı karşıtı insanların olması, Covid-19’un bitme ihtimalini azaltan faktörler arasında.

Maske, mesafe, temizlik felsefesiyle yönetilmeye çalışılan süreçte insanların zamanla salgını umursamaz davranışlarda bulunması ve kapalı alanlarda toplu faaliyetler gerçekleştirmeleri, salgının gerilemesini yavaşlatıyor. Ayrıca ekonomik yönden geri kalmış ülkelerin aşıya ulaşma imkânlarının kısıtlı olması da salgının bitişini zorlaştıran bir başka neden.

Dünya Nüfusunun Azalmasında Covid-19’un Etkisi Var Mı?

Ölüm sayılarına bakıldığında dünya nüfusunda bir miktar azalma meydana getiren Covid-19, değişen varyantları ve daha hızlı bulaşıcı etkileri ile insan hayatını tehdit etmeye devam ediyor.

Yaşam şartlarını oldukça değiştiren bu salgın ile insanlar sadece fiziksel rahatsızlıklarla değil, psikolojik bunalımlarla da başa çıkmaya çalıştı. Özellikle çocukların okullardan uzak kalması, sosyal hayatın durması ve ekonomik yönden pek çok kişinin işsiz kalması gibi toplumsal sorunları da beraberinde getiren Covid-19 salgını, dibi görünmeyen bir kuyu gibi, ne zaman biteceği belli olmayan ve insan hayatını her yönden olumsuz etkileyen bir sürecin başlangıcı oldu.