Çevrim içi görüşme sağlayan uygulamalar arasında Zoom, Google Hangouts Meet veya Skype en çok kullanılan seçeneklerden bazılarıdır. Bunun yanında WhatsApp da zaman sınırı veya lisans ücreti olmadan dört kişiye kadar görüntülü aramalar için kullanılabilir. Burada amaç internet bağlantıları ile mümkün olduğunca kişileri Covid-19‘a maruz kalmaktan koruma sağlanmasıdır.
Karantinayı, sosyal mesafeyi ve kalabalığı korumak, koronavirüsün yaygınlaşması nedeniyle yaşanılan sağlık kriziyle yüzleşme mücadelesinde temel önlemlerin bir parçasıdır. Bu nedenle, dünya çapında karşılıklı iletişim kurmak ve acil durumlarda görüşme sağlamak için farklı sanal platformlar yaygınlaşmıştır.
Çevrim içi görüşme sağlayacağınız uygulamalardan bazılarını aşağıda listeledik.
1. Zoom
Zoom, dünya çapında kullanımında büyük bir artış görülen uygulamadır. Toplantıları güvenli bir şekilde yürütmek için son derece kullanışlıdır. Yüksek çözünürlükte videoları ve sesi desteklerken aynı zamanda ekranda bine kadar video katılımcısı ve 49 farklı video tutabilir. Ayrıca etkileşimleri kolaylaştıran farklı seçenekler ve araçlar da içerir. Zoom üzerinden farklı hizmetlere erişim, satın alınan lisanslara göre genişletilir. Ücretsiz sürüm, 100 kişiye ve 40 dakikaya kadar grup toplantılarını destekler.
Zoom’un halka açık bağlantılar oluştururken güvenlik eksikliği şikayetleri nedeniyle karmaşıklaştığını belirtmek gerekir. Ancak uygulamanın yaratıcıları, hesapları aracılığıyla tüm hizmetlerin kullanıcıları için yeni güvenlik önlemlerinin etkinleştirildiğini duyurmuştur.
2. Google Hangouts Toplantısı
Google Hangouts, HD video ve sesi destekler aynı zamanda Drive veya Slides gibi diğer Google uygulamalarıyla sorunsuz bir şekilde senkronize olur. Ayrı bir uygulama indirmeye gerek kalmadan doğrudan Chrome, Firefox, Safari ve Edge tarayıcısının yeni sürümüyle çalışır. Öte yandan, App Store veya Google Play Store’a girerek mobil cihazlar için kendi uygulamasını sunar.
Acil durum nedeniyle Google, Hangouts Meet’in gelişmiş özelliklerinin 1 Temmuz’a kadar eğitim için tüm G Suite kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulacağını duyurmuştur. Ancak, bu platformu daha kalıcı olarak kullanmak istiyorsanız en ucuz sürümü, arama başına maksimum 100 katılımcıyla görüntülü ve sesli aramalar için aylık düşük bir ücret karşılığında alabilirsiniz. Aynı zamanda bu sürümle birlikte Hangouts Chat’e de erişebilirsiniz.
3. Skype
Microsoft küresel acil durumlarla sorun yaşamamak için platformunu güçlendirmeye çalışıyor. Skype, görüntülü aramayı kullanmaya başlayan ilk programlardan birdir, bu nedenle bu alanda deneyim sahibi ve kaliteli bir hizmet sunar. Şu anda, ücretsiz sürümle aynı anda on kişiye kadar çağrı yapabilirsiniz, HD video ve sesi destekler.
Skype PC Windows, Mac OS X ve ayrıca Linux için indirilebilir. Ayrıca App Store veya Google Play Store’dan bir uygulama indirilerek cep telefonunda da kullanılabilir.
4. WhatsApp
WhatsApp, dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması haline gelmiştir. Android veya iOS sistemli mobil cihazlarda mevcut olduğundan ve ayrıca bir PC’de web kullanımını desteklediğinden, çok yönlülüğü nedeniyle yaygın olarak kullanılır. Büyük avantajları arasında uygulamayı, dosya yönetimini, bağlantıları, fotoğrafları iyileştiren güncellemelere sahip olması gelir.
WhatsApp’ın en iyi yanı ücretsiz olmasıdır. Ayrıca bir diğer özelliği de görüntülü arama hizmetidir. WhatsApp, aynı toplantıda dört kişiye kadar bağlantı kurma hizmetini mükemmel ses ve görüntü kalitesiyle ücretsiz olarak sunar.
5. Facebook Messenger
Facebook, ilk yıllarında elde ettiği başarının ardından sohbet sistemi için kendi uygulamasını oluşturmuştur. Cep telefonlarından veya tabletlerden indirilebilen ve belirli bir Android sistemi veya bir Apple, iOS işletim sistemi ile çalışabilen bir iPhone ve iPad uygulaması olan Facebook Messenger kolaylıkla kullanılabilir.
Facebook Messenger, 50 kişiye kadar ücretsiz görüntülü görüşme yapmanıza olanak tanırken, grup sohbetlerinde 250 üyeye kadar kişi alabilir. Ayrıca Google Chrome, Opera veya Microsoft Edge kullanarak PC’de kullanmak ve “web” sürümüne sahip olmak gibi artıları vardır. Avantajları arasında, ücretsiz olması ve kullanımı çok basit bir sistem sunması yer alır. Bir telefon numarası paylaşmanıza gerek yoktur, isim veya QR kodu ile arama yapmanız gerekir.