Covid-19 Dalgası Omicron Varyantı Ne Kadar Etkili?

Çin’de ortaya çıkarak bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsünde Afrika’da ilk olarak görülen Omicron varyantı ile hızlı bir bulaşma eğilimi tespit edildi. Hızlı bulaşma bir risk aynı zamanda da uzmanlara göre toplu bağışıklık kazanmak için bir fırsat olabilir. Fakat bu fikrin genel kabul gördüğünü henüz söylemek için çok erken.  Dünya bir yandan Covid – 19 virüsünün Delta ve Omicron varyantları ile mücadele ediyor diğer yandan ise bir an önce bu salgının ortadan kalkmasını dört gözle bekliyor.

Bilim adamları her ne kadar temkinli olsa da Danimarka ve Fransa’da bazı bilim insanları Omicron varyantının pandeminin sonuna yaklaşıldığına dair bir umut ışığı olarak görülebileceğine dair işaretler olduğunu düşünüyor. Bu görüşün temel dayanak noktası Omicron varyantının hafif seyreden bir etkiye sahip olması olarak gösteriliyor.

Bir hastanın virüse yakalandıktan sonra yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyması arasında 10-12 gün gibi bir süre geçmesi gerekiyor. Omicron varyantının önümüzdeki süreçte hastane yatış oranlarında ciddi bir artışa sebep olmadığı gözleniyor. Endişe verici gelişmeler olmadığına dair gözlemler bütün dünyayı umutlandırıyor ancak elde edilen sonuçların hastalığın biteceğine dair bir işaret olup olmadığından hiç kimse emin olamıyor.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, Journal Du Dimanche gazetesinde yayınlanan röportajda ihtiyatlı fakat umutlu açıklamalarda bulunarak “Omicron son varyant olabilir, belki de virüsün son dalgası içindeyiz, belki bu dalga, bize bir çeşit bağışıklık kazandıracak” dedi.

Aşılar Omicron Varyantına Etkili Mi?

Uzman önerileri doğrultusunda gerekli aşıları olduktan sonra Covid-19’a yakalanma ihtimal her zaman olsa da hastaneye yatma riski aşılanmamış veya sadece kısmen aşılı birine kıyasla neredeyse 10 kat daha azalıyor. Omicron’un hızlı yayılması nedeniyle hastaneye yatışlarda bir artışın olması muhtemel görülüyor fakat yoğun bakım ünitelerine daha az ihtiyaç olacağı noktasında iyimser kanaat belirtiliyor.

Fransız uzman epidemiyolog Arnaud Fontanet “daha bulaşıcı ancak daha az tehlikeli Omicron varyantı virüsün aşı bağışıklığının da etkisiyle, daha az şiddetli bir aşamaya evrildiği doğal bir bağışıklık kazandıracağı” görüşünü dile getiriyor.

Cenevre Küresel Sağlık Enstitüsü Başkanı Antoine Flahault yaptığı açıklamada, aşıların sağladığı bağışıklığının hastalığın şiddetli geçmesini engellediği ancak aşılanan herkesin de tam korunmuş olmadığını vurgulayarak koronavirüse yakalananların doğal olarak bağışıklık kazandığı ve bir tür koruma sağladığı da doğru, ancak yine de temkinli olmak gerektiğini ifade ediyor.

Aşılar bütün dünyada mümkün olan en hızlı şekilde insanlara ulaştırılmaya çalışıyor. Fakat 2 doz aşının yeterli olmaması ve insanların hijyen kurallarına uyarak maske kullanması topluluk halindeki ortamlarda dikkatli davranmaları konusunda gevşek davranılmaması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Uğur Şahin’in Omicron Açıklaması

Covid-19 virüsüne karşı en etkili aşılardan birisini keşfeden Pfizer ile birlikte geliştiren BioNTech’in firmasının kurucusu da olan CEO’su Uğur Şahin, Omicron varyantının hızlı yayılmasına dikkat çekerek yeni varyantlar ve aşıların etkisi üzerine açıklamalarda bulundu. Şahin, normal Covid-19 aşılarında öngörülen üçüncü doz aşının 2. dozun ardından altı ay sonra planlandığına dikkat çekerek, üçüncü doz aşı için bu sürenin üç aya çekilmesi gerektiğini söyledi.

Uğur Şahin’e göre Covid-19’un son mutasyonu Omicron varyantı kısmen de olsa aşılardan kaçma kabiliyeti gösterebiliyor ve planlamamıza göre aşılama ile kontrol altına alınabilir. Fakat yapılan aşıların hangi oranda koruma sağladığı ve korumanın süresini tespit etmek için daha çok veriye ihtiyaç vardır.