Çin’in Yeni Teknolojisi Yağmur Yağdırabiliyor

Çin Meteoroloji İdaresi ülkesindeki yağmur ve kar seviyesini arttırmak istediğini ve bu miktarın 960 bin kilometre kareye kadar çıkmasını planladığını belirtti, nasıl? Yağmur dansına mı çıkacaklar, yoksa başka bir alternatif var mı? Bulut tohumlama, başka bir deyişle bulutun yağmura dönüşmesini sağlayan teknolojiye 168 milyon dolar yatıran ülke sonunda yağmur dansına çıkmasa da isteklerini gerçeğe dönüştürmeyi umut ediyor.

Sistem ise şöyle çalışıyor: öncelikle bu para 4 yeni uçağın alınması, mevcut 8 uçağın yenilenmesi ve 900 roket sisteminin kurulması için kullanılıyor olacak. Böylece yağmura neden olacak bulutların üstüne cisimler serpilecek. Bu sözü edilen cisimler gümüş iyodid ve kuru buz gibi içeriklerden oluşuyor. Cisimlerin bulutlara eklenmesi ısıyı düşürebilme ve yoğunlaşma sürecini hızlandırabilme olanağı sağlıyor. Yöntemin henüz işe yarayıp yaramadığı net değil ancak ülke yine de projenin 2006’dan 2016’ya kadar yağışın özellikle ülkenin batısında 55 milyar metre küp değerlerine çıktığını belirtiyor.

Bulut tohumlama projeleri aslında uzun bir süredir revaçta olan bir alan, teorik olarak uygulanabilir olsa da tam anlamıyla gerçekleştirilmiş sayılmıyor. Peki Çin bulutlardan gerçekten yağmur ve hatta kar yağdırabilecek mi? Yıllar boyunca pek çok sayıda uzmanın araştırma yaptığı bu konu oldukça detaylı. En gelişmek araç ve teknikler ile bile gerçekleştirilmeye çalışıldığında yağmur ya da kar yağdırmak çok zor gözükmekte, bu noktada sanırım tabiat ana biraz da işleri “oluruna bırakmamızı” istediğini belirtebiliyor bile olabilir!

Yine de bu ve bunun gibi zorluklar insanları daha da iyisini ve gelişmişini yapmaktan asla uzaklaştıramadı. Örneğin, Çin Pekin Olimpiyatları gibi büyük etkinlikleri için hava durumlarını her daim kontrolü altında tutmaya çalıştı. 2008 yılına geri gittiğimizde ülkenin gökyüzünün fırtına bulutlarından arınması için binlerce roketi fırlattığını ve yağmurdan arındığını biliyoruz. Ülke yine eskiden uyguladıkları aynı teknik ve metodun bu kez yağmur ve kar yağış miktarını arttırabileceğini test etmeye hazır. Özellikle kuraklık çeken ülkeler de Çin gibi böyle çalışmalar sürdürmeye ve gerçekleştirmeye niyetli gözüküyor.