Çevrimdışı Medya Türleri

Pazarlama sektöründe çevrimiçi ve çevrimdışı yöntem olmak üzere farklı pazarlama türleri yer alır. Çevrimdışı pazarlama yöntemleri; kampanyalar sunmak ve satış sayısını artırmak gibi hedefler için çevrimdışı medya kanalları olan televizyon reklamları, tele-pazarlama, broşür dağıtma ve reklam panoları gibi her türlü basılı medya türlerini kullanır.

Bugün internet kullanımı yoğunluğuna bağlı olarak çevrimiçi pazarlama ön plana çıksa da bu çağdan önce çevrimdışı yöntemler, en sık kullanılan pazarlama tekniği idi. Günümüzde çevrimiçi pazarlama olanaklarına çok fazla yönelim olduğu için çevrimdışı pazarlamanın faydaları hakkında oldukça fazla bilgi eksikliği mevcut. Oysa çevrimdışı pazarlama, dikkatli ve doğru planlandığında çevrimiçi pazarlama gibi başarılı bir stratejidir.

Çevrimdışı pazarlama sadece metin basmak veya TV-radyo reklamı yayınlamak olarak algılanmamalıdır. Yoğun bir yaratıcılık sürecinden geçen, dikkatli ve özverili çalışma gerektiren bir alandır.

Çevrimdışı Pazarlama Çalışır Mı?

Bu sorunun cevabı kesinlikle evet. Doğru kişiler tarafından, doğru kullanılarak hareket edildiğinde bazı markalar için tek reklam yolu olabilecek bir stratejidir. Bu teoriyi destekleyen istatistiklere bakacak olursak:

  • 2016 yılında Amerika’da 100 milyondan fazla insanın katalog satın aldığı bilinmektedir.
  • Gazetede verilen reklamlar ile kampanya etkinlikleri finans sektöründe 5,7 kat, perakende sektöründe 2,8 kat, otomotiv sektöründe 1,7 kat, seyahatte ise 3 kat artış gösteriyor.
  • Her 10 sürücüden 7’si araba kullandıkları esnada alışveriş yapmaya karar veriyorlar. Bu durum reklam panolarının ne kadar etkili olduğu konusunu kanıtlıyor.
  • Yaşlılar haftada ortalama 49 saat TV başında oturuyorlar. Bu nedenle TV reklamlarından yoğun bir şekilde etkileniyorlar.

Çevrimdışı Reklamcılık Yöntemleri

Çevrimdışı pazarlama yöntemleri tıpkı çevrimiçi yöntemler gibi farklı seçeneklerden oluşur. Bazı yöntemler bazı alanlarda daha iyi çalışır. Bu noktada karar vermeden önce iyi düşünmek gereklidir. Farklı denemeler yaparak da süreci değerlendirme imkânınız vardır. Bunların yanı sıra size benzer iş yapan kişilerin reklam yöntemlerini incelemek de karar vermede etkili olacaktır. Çevrimdışı reklam yöntemlerinden bazıları şöyledir:

El İlanları, Broşür ve Kataloglar:

En çok kullanılan yöntemlerdendir. Görseli yoğun, bilgilendirici ve eğlenceli tasarlanan el ilanları, marka tanıtımına ve müşteri çekimine yardımcı olur.

Gazete Reklamları:

Özellikle yerel gazetede verilen reklamlar oldukça etkili bir yöntemdir.

Radyo Reklamları:

Radyo her an her yerde dinlenebilen bir medya aracı olduğu için, çok sayıda insana ulaşma potansiyeline sahiptir.

Etkinlikler:

Sektörünüzle alakalı iş etkinlikleri düzenleyerek, size yakın iş yapan insanlarla tanışabilir, tanınırlığınızı artırabilirsiniz.

Fuarlar:

Fuarlar stand kurma sistemi ile işler. Fuarlarda stand sahibi olarak markanızı tanıtabilir, yeni müşteri olanaklarına sahip olabilirsiniz. Diğer işletmeleri tanımak ve kendinizi onlara tanıtmak için bir fırsat olan iş fuar ve sergileri, çevrimdışı reklam olanakları arasında büyük öneme sahiptir.

Kartvizitler:

Sektörünüzde sizinle benzer işler yapan insanlarla tanıştığınızda kartvizit kullanmanız etkili olacaktır. Böylece kendi işletmenizi her yerde kolayca tanıtabilirsiniz.

Posterler:

Çekici görsel tasarımlarla planlanmış posterler oldukça dikkat çekicidir. İnsanlar baktıkları halde bazen tam olarak görmeseler bile, sık sık gördükleri görüntüler bilinçaltında yer edinmeye başlar ve zamanla onun bir ihtiyaç gibi düşünülmesine yol açarlar.

Ağızdan Ağıza İletişim:

En basit ama en etkili yöntemlerdendir. İşiniz hakkında her ortamda ama dozunda bir konuşma insanlar üzerinde etkili olacaktır. Herhangi bir ürün hakkında laf arasında verilen tavsiyelerin reklam adına çok önemli olduğu bilinmektedir.

Soğuk Aramalar:

Çok hoş karşılanmayan bu teknik listenin sonunda yer alır. Sıkıcı ve rahatsız edici konuşmalar yerine, eğlenceli ve dikkat çeken ilginç konuşmalar yapılarak uygulandığında daha etkili bir yöntem haline getirilebilir.