Cep Telefonundan Konuşma Kaydı Nasıl Alınır?

Telefon ile yapılan konuşmaları kaydetmek son dönemlerde oldukça sık tercih edilen bir yöntemdir. Çoğu zaman ses kaydı alan kişiye büyük avantaj sağlayan bu kayıtlar sizi zor durumdan kurtarır.

Fakat yasal sınırlar içerisinde bu tarz kayıtlar yapmak suç teşkil ettiğinden ve delil olarak kabul edilmediğinden bu tarz konuşmaları kayıt altına almak hiçbir işe yaramaz. Bu yüzden kişinin telefonunu kayıt altına almadan önce bu durumu da göz önünde bulundurmanız gerekir.

Cep Telefonundan Konuşma Kaydı Nasıl Alınır?

Teknolojinin gelişmesi ile insanlar sıklıkla cep telefonlarına ses kayıtlarının nasıl alındığını merak eder oldu. Birçok olayı gün yüzüne çıkaran bu yöntem haliyle herkesin de dilinde.

Telefonla ses kaydı almanın tek yolu telefonunuza uygulama indirmektir. Çünkü telefonların birçoğunda konuşma kaydı özelliği özellik yoktur. Android ve iOS işletim sistemlerinde telefon kayıt alma yöntemi ve uygulamaları farklıdır. Bu yüzden öncelikle Samsung ve General Mobile gibi Android işletim sistemine sahip cep telefonunuzdan Google Play Store’a girip, cihazınıza konuşma kaydı uygulaması indirmelisiniz.

Birçok konuşma kayıt programı olan bu mağazadan dilediğiniz uygulamayı kolayca indirip kayıt işlemine başlayabilirsiniz.

Android cihazlarda görüşme kaydı yapabileceğiniz bazı programlar şöyle sıralanır;

  • ACR
  • Smart Voice Recorder
  • Appliqato
  • Otter Voice Meeting Notes
  • Cube ARC

iPhone cihazlarda yüzlerce cep telefonu konuşma kaydı programı yer alır. Bunlardan birisini seçerek rahatlıkla karşınızdaki kişinin sesini kayıt altına alabilirsiniz. Hızlı bir şekilde telefonunuza yükleyebileceğiniz uygulamaların kullanımı da son derece kolaydır.

iOS işletim sistemine sahip iPhone ile ses kaydı yapabileceğiniz bazı programlar şöyle sıralanır;

  • REKK
  • iCall
  • TapeACall
  • Recorder Plus
  • Call Recorder

Cep Telefonu Görüşmelerini Kaydetmek Suç Mu?

Günümüzde cep telefonlarının yaygın kullanımı ile birlikte farklı telefon uygulamaları ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi de karşı taraf ile yapmış olduğunuz telefon görüşmelerini kayıt altına almanızı sağlayan mobil uygulamalardır.

Karşı tarafı oldukça zor durumda bırakacak bu uygulamalar aynı zamanda hukuka aykırıdır. Ses kayıtlarını mahkemeye sunduğunuzda delil olarak kabul edilmez. Bu yüzden karşı taraf ile yapacağınız görüşmeleri hiçbir şekilde mahkemeye sunamazsınız, sunsanız bile yasal olmadığı için delil niteliğinde değerlendirilmeyecektir.

Geçmiş Telefon Görüşmelerine Ulaşılabilir Mi?

Teknolojinin yaygınlaşması ve cep telefonlarının hayatımıza girmesi birçok uygulamayı da beraberinde getirdi. Özellikle de son dönemlerde sıklıkla merak edilen konulardan birisi geçmiş dönem telefon görüşmelerine ulaşabilmek oluyor.

Boşanma davası gibi önemli durumlarda gündeme gelen bu konu insanlar arasında da merak ediliyor. Özellikle de ayrılık aşamasına gelmiş çiftler, bu tarz konuşmaları alıp nafaka vb. durumlar için mahkemeye delil olarak sunmak istiyor. Fakat karşı tarafın rızası olmadan geçekleşen eylemler yasalar çerçevede suç kabul ediliyor.

Vodafone ve Turkcell gibi pek çok telefon şirketi geçmiş konuşma kayıtlarını belli bir süre bünyesinde tutar. Bu kayıtlarda genellikle kimi aradığınız veya saat kaçta görüştüğünüz gibi bilgiler yer alır.

Detaylı olarak telefonun geçmiş kaydına ulaşmak için kişi hakkında önceden verilmiş bir mahkeme kararı olmalıdır. Yani geçmişe dönük telefon kayıtlarına ulaşılabilir fakat bu keyfi nedenlerle yapılamaz.

Geçmişe yönelik telefon kayıtlarını tutmak için kişi hakkında bir dinleme kararı olmalıdır. Bu karardan sonra kişinin konuşmaları alınıp, mahkemeye sunulabilir. Aksi durumda keyfi nedenlerle bir kişinin telefon kaydını alıp mahkemeye sunmak sizi zor durumda bırakır. Çünkü yasal değildir.

Kişinin nerede, kimle ve ne zaman görüştüğüne dair bilgiler ise HTS kaydı denilen bir sistem tarafından gerçekleştirilir. Baz istasyonları aracılığıyla elde edilen bu bilgiler sayesinde kişinin birçok bilgisine de ulaşılabilir.