Dünyanın en çok kullanılan otel rezervasyon sitesi olan bookingcom’un ülkemizdeki kullanım oranı da hayli fazladır. Özellikle tek platform üzerinden tüm Avrupa ülkelerindeki tatil bölgelerine ulaşmak, rezervasyon yapmak ve oda satın almak bu sitenin kullanıcılar tarafından tercih edilme sebepleri olarak gösterilebilir.
Ancak son dönemde Türkiye’deki booking kullanıcıları, hükümet tarafından gelen kötü bir haberle sarsıldı. Resmi makamlarca booking sitesine erişim kapatıldı. Bu gelişmenin ardından birçok emsal site kurulsa da hiçbiri bookingcom’un yerini tutamadı dersek yanılmış olmayız.
Booking sitesi için sadece bir tatil rezervasyon sitesi demek yanlış olur. Onun en önemli kullanım sebeplerinden birisi de oteller hakkında kullanıcı yorumları ve puanlamaları barındırıyor olması. Bireyler gitmeyi planladıkları oteller için daha önce deneyimleyen kişilerin yorumlarını okuyarak fikir edinebiliyor. Bu sayede hatalı bir seçim yapmanın önüne geçilmiş oluyor.
Booking sitesinin erişime kapatılmasıyla birlikte kullanıcıların en çok sorduğu soru, engellenen booking sitesine nasıl girilir oldu. Çünkü Türkiye’de erişime kapalı olsa da bu site dünya genelinde hizmet vermeye devam ediyor ve hala erişerek en azından oteller hakkında yorumlar okunabiliyor.
Booking Nedir?
1996 senesinde Hollanda’nın Amsterdam şehrinde kurulan booking, başlangıçta yerel olarak faaliyet gösterse de kısa sürede tüm dünya geneline yayıldı. Aynı şekilde ülkemizde de lider dijital seyahat şirketi konumuna geldi.
Temel prensipte kullanıcıların konaklama yerleri hakkında güvenilir bilgiler sunmayı ve sorunsuz rezervasyon yapabilmeyi barındırıyor. Booking.com’un genel özelliklerini şu şekilde belirtmek mümkün;
- com 43 dil seçeneği sunuyor.
- Bünyesinde 7 milyondan fazla ev seçeneği mevcut.
- Otel, apart ve diğer yerler olmak üzere 28 milyondan fazla konaklama alanı mevcut.
- Kolay ve kullanışlı bir arayüze sahip.
- Telefon, tablet ve bilgisayar üzerinden erişim imkânı bulunuyor.
- 7/24 müşteri hizmetleri desteği sağlıyor.
Yukarıda belirttiğimiz özellikleri göz önünde bulundurulduğunda booking.com’un dünya devi bir platform oluşunun hak edilmiş bir başarı olduğunu söylememiz mümkün.
Neden Ülkemizde Booking.com Yasaklandı?
Dünyanın en popüler tatil rezervasyon sitesi olan booking.com 2017 yılında Türkiye’de erişime kapatıldı. Kullanıcıları tarafından büyük şok ile karşılanan bu durum sonucunda en çok neden kapatıldığı araştırıldı.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olan TÜRSAB, bookingcom’un haksız rekabete sebep olduğunu sebep göstererek açtığı davayı kazandı ve bookingcom’a Türkiye sunucularından erişim tamamen kesildi. Peki neden ülkemizde booking.com yasaklandı?
Booking sitesinin kapatılmasına gerekçe olarak haksız rekabet gösterilse de bu konuda birçok rivayet vardır. Bunlardan ilki o dönem Hollanda ile yaşanan kriz olarak gösteriliyor.
Diğer bir senaryoya göre ise booking üzerinden yapılan ve oldukça yüksek miktarlara ulaşan satış işlemleri için şirketin herhangi bir vergi ödememesi. Yurtdışı kökenli bir firma olduğu ve Türkiye’de ofis bulundurmadığı için vergi kapsamına girmeyen bu site, hükümet yetkilileri tarafından uyarılmasına rağmen vergi ödemeyi kabul etmeyince erişimin kesilmiş olabileceği konuşuluyor.
Booking.com’a Nasıl Girilir?
Bookingcom’a nasıl girilebileceği sorunsalı birçok kişinin yaşadığı problemlerin başında geliyor. Özellikle tatil ve konaklama konularına sıkça ihtiyacı olan kişiler bookingcom’a erişmek istiyor. Bilindiği üzere yasaklı sitelere girmenin birçok farklı yöntemi mevcut. Booking.com sitesine erişim için bu yöntemlerden en etkili olanını sizler ile paylaşacağız.
Bookingcom’a erişmek için DNS ayarlarınızı değiştirebilirsiniz. Bilgisayarınıza farklı bir DNS tanımladıktan sonra bookingcom’a özgürce erişebileceğiniz gibi aynı zamanda diğer tüm yasaklanmış sitelere de erişmeniz mümkün(tavsiye edilmemektedir). Eğer DNS değiştirme ile ilgili sorun yaşarsanız da bir diğer yöntem olan VPN programlarını kullanabilirsiniz.