Bireysel Emeklilik Sistemi’nin kısaltması olan BES, rahat bir emeklilik isteyen çalışanların yaşamları boyunca birikim yaptığı, SGK’nın tamamlayıcısı olan emekliliğe ek gelir sağlayan özel bir sistemdir. Kısaca özetleyecek olursak BES, kişisel olarak birikim yaparak emekli olmanızı sağlayan bir sistemdir.
Emeklilik hayatında oldukça fayda sağlayan BES nasıl yaptırılır sorusuna gelirsek, ilk olarak bir kuruma ihtiyacınız vardır. Bu kurumlar sigorta şirketleri ya da bankalardan birisidir. Her kurumun kendince kolaylıkları ya da artıları bulunuyor.
BES yaptıracağınız kuruma karar verdikten sonra gerekli sözleşmeleri yapmalısınız ve her ay düzenli olarak maaşınızdan belli bir kesintiyi göze almalısınız. BES’ten yararlanabilmek için ise belirli başlı şartlar bulunmaktadır.
BES’in Şartları Nelerdir?
BES’ten yararlanabilmek için minimum 18 yaşında bir birey olmanız şart olarak koşulmaktadır. Bunun haricinde BES kullanmak için herhangi bir şart bulunmamaktadır. BES sistemi kişilerin düzenli bir gelire sahip olmayışını dahi önemsememektedir. 18 yaşından büyük, aktif olarak çalışan ya da çalışmayan herkes BES’ten yararlanabilmektedir.
BES ile emekliliğe hak kazanabilmek için ise en az 10 yıl boyunca sistemde kalmanız gerekiyor. On yıllık ödeme planını tamamlayan ve 56 yaşını dolduran BES kullanıcıları emekliliklerine hak kazanabiliyor. BES nasıl kullanılır sorusu ise oldukça merak ediliyor.
BES Nasıl Kullanılır?
Bireysel Emeklilik Sistemi’ni kullanabilmek için belirli bir ödeme periyodu seçmelisiniz ve o takvimde yer alan sürede kredi ya da banka kartınızdan tutarı ödemelisiniz. Bu tutar kartınızdan otomatik olarak tahsil edilmektedir.
Tek yapmanız gereken belirtilen tarihte hesabınızda yeterli tutarın olduğundan emin olmanızdır. Sonrasında BES sisteminin getirmiş olduğu avantajlardan yararlanabilirsiniz.
BES Avantajları ve Dezavantajları
BES sisteminin hem avantajları hem de dezavantajları bulunuyor. Bunları bilerek BES kullanmaya karar vermek akıllıca bir hareket olacaktır.
İlk olarak BES sisteminin getirmiş olduğu avantajlardan bahsedelim.
- Bireysel Emeklilik Sisteminin en büyük avantajı devlet katkısı olmasıdır. Devlet, yatırmış olduğunuz her katkı payının yüzde yirmi beşi kadarını ek olarak hesabınıza eklemektedir. Yani BES için ödeme planınız 500 TL ise 125 TL de devlet tarafından eklenir ve yatırılan tutarınız 625 TL’ye çıkar.
- Disiplinli bir şekilde yatırım yapmanıza olanak sağlar. Gelecekte bir birikiminiz olmasını istediğinizde BES’ten yararlanarak düzenli olarak birikim yapabilirsiniz. Mali bir sıkıntı yaşadığınız dönemde ise ara verebilirsiniz ve yatırdığınız katkı payını da yeniden belirleyebilirsiniz.
- Sosyal Güvenlik Kurumunun destekleyicisi niteliğindedir. Bağ-Kur, SSK ya da Emekli Sandığı göze alınmaksızın BES’ten yararlanabilirsiniz. Emekli olduğunuzda ise emeklilik gelirinize ek olarak BES’ten de gelir alabilirsiniz ve rahat bir emeklilik yaşayabilirsiniz.
- BES sayesinde farklı yatırım araçları ve profesyonel fon yönetiminden yararlanabilirsiniz. Yatırmış olduğunuz katkı paylarının emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.
BES’in dezavantajlarının da bulunduğunu belirtmiştik. Dezavantajları arasında en önemli husus 10 yıl dolmadan ayrılmak istediğinizde büyük bir kesintinin olmasıdır. Ayrıca fonlarınızın iyi yönetilmemesi durumunda istenilen gelir de elde edilememektedir.
Son olarak BES şirketleri yüzde 8-10 oranında bir kesinti yapar. Eğer BES’e dahil olduysanız ve dezavantajlarından yeni haberdar oluyorsanız BES nasıl iptal ettirilir sorusunun cevabını bilmeniz gerekiyor.
BES Nasıl İptal Ettirilir?
Bireysel emeklilik sisteminden ayrılmak isteyenler için iptal işlemi yapılır. Sistemden ayrılıp iptal ettirmek için ise BES için başvurmuş olduğunuz banka ya da sigorta şirketi ile iletişime geçmelisiniz.
Her firmanın kendince iptal etme süreçleri bulunmaktadır. Bunlar telefon, SMS ya da müşteri hizmetlerinden tuşlama yapmak gibi yöntemlerdir. Kurumun size sunmuş olduğu yöntemi kullanarak iptal sürecini başlatabilir ve biriken miktarınızı geri tarafınıza iade edilmesini sağlayabilirsiniz.