BDDK’dan Bankalara Bitcoin ve Kripto Para Uyarısı

Son zamanlarda Bitcoin ve kripto paralar isminden çokça söz ettiren bir hale geldi. Kripto paralara aktarılan paranın oldukça büyük bir miktar olması piyasalarda ciddi değişikliklere sebep oluyor. Gerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gerekse de BDDK kripto paralarla ilgili düzenlemeler yapmaya çalışıyor ve uyarılar yapıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) geçtiğimiz günlerde kripto paralarla ilgili bankalara karşı uyarılarda bulundu. Kripto paraları yatırım aracı olarak kullanan kişileri ilgilendiren bu uyarı büyük bir meraka neden oldu. Ancak bu durum sadece bankalardan kredi çekerek kripto paralara yatırım yapan kişileri ilgilendiriyor.

BDDK’ın yapmış olduğu uyarı, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne gönderildi. Uyarının içeriğinde müşterilerin krediler ile elde etmiş olduğu kaynakların kripto para yatırımlarında kullanılmaması için azami hassasiyette davranılması ve önüne geçilmesi belirtildi. BDDK bu uyarı ile bazı önlemler almaya çalıştığını da açıkça belli etmiş oldu.

BDDK Bankalara Neden Kripto Para Uyarısında Bulundu?

BDDK’nın bu uyarıyı yapmış olmasının en büyük sebebi kredili kaynakların sermaye piyasasının dışına çıkarılmasını istemesidir. Kredilerin yalnızca ihtiyacı olan kişiler tarafından kullanılması ve ülke sermayesi dışına çıkmaması hedeflenmiştir.

Bununla birlikte kripto para alım ve satım işlemlerinde büyük oranda döviz kullanılması Türk Lirası kurlarında da ciddi değişiklikler yaşanmasına neden oluyor. Büyük bir hacme sahip olan kripto para piyasalarına büyük oranda Türk Lirası aktarılmaktadır. Bunun farkında olan BDDK, kredi ile yapılmak istenen yatırımların önünü keserek bu durumu bir miktar azaltmak istemiştir.

Ayrıca yatırım, biriktirilmiş olan, şahsın kendisine ait ve ihtiyacı olmayan bir para ile gerçekleştirilmelidir. Riskli bir durum olan yatırımda kayıp yaşandığında, hayatımızı etkilemeyecek şekilde yatırımlar yapmalıyız ve göze almalıyız. Çekilen kredi ile yatırım yapılıp ciddi düşüşler yaşandığında hem ülke kaynakları piyasadan çıkmış oluyor hem de kişi bankaya olan borcunu ödeyemiyor.