İşler yolunda gitmediğinde genellikle her daim ilk suçlananlar bankalar oluyor. Ancak bankalar geçtiğimiz binlerce sene içerisinde sorunların üstesinden gelebilecek teknikler geliştirdi. Bireysel ve ticari ihtiyaçlarımız için olmazsa olmaz olan bankalara duyulan ihtiyaç gelecekte de devam ediyor olacak. Bu ihtiyaçlar gelişen teknoloji ve yeniliklere göre şekil aldığından bir noktada geleneksel bankacılık anlayışı Fintech girişimler ile karşılaştığında sorunlar çıkabiliyor.
Fintech girişimler finansal hizmetlerin yenilikçi yönlerini sağlamak için yeni teknolojiler kullanıyor. Kenya ya da Filipinler gibi ulusların bile fintech hizmetlerine önem vermesinin sebebi ise daha çok insan için düşük maliyet ile değer sağlıyor olması. Geleneksel bankacılığa baktığımızda onların da yeni pazara karşın birtakım avantajlar sağladığını halen görebiliyoruz; sermaye tarafında daha düşük maliyet ve müşterilere öncelikli erişim hakkı gibi.
İster fintech bir girişim olsun ister geleneksel bir banka, her oluşum sektöründe öne çıkan teknolojik gelişmelerden faydalanmalıdır. Sizin için bankacılık dünyasında son zamanlarda önem kazanan gelişmeleri derledik.
Blok Zinciri
Blok zinciri, bloklar denilen sıralı kayıtlardan oluşan ve durmadan büyüyen bir listenin dağıtılmış bir veri tabanıdır. Bir kere kayıda sokuldu mu blok içerisindeki veri geçmişe dönük olarak tekrar değiştirilemiyor, bu da blok zincirini tasarımı sayesinde oldukça güvenli bir sistem haline getiriyor. Sonuç olarak, blok zincirini teknoloji üzerine kurulu güven üzerine inşa edildiğinden dolayı bankaların yenilikçi bir anlayışa sahip olmasını sağlayabiliyor.
Robot Danışmanlar
Robot danışmanlar web bazlı finansal danışman programlarıdır ve insansız bir şekilde müşterilerin problemlerini anlamaz, analiz etmek ve çözmek için kavramsal programlama dilini kullanırlar. Betterment ve Robinhood gibi girişimlerin öncülük ettiği ve paralarını daha iyi yönetmelerini sağlayan robot danışman teknolojisi müşteriler için deneyimi daha da gelişmiş ve özel bir hale getiriyor.
Eşler Arası Ödeme
Bu ödeme türü müşterilerin birbirlerine kolayca ve daha hesaplı bir şekilde uluslararası ya da yerel olarak para yollamasını sağlıyor. Araştırmalara göre eşler arası ödeme sistemi 2015 yılından beri %80 daha arttı. Şu anda P2P (peer-to-peer) olarak da adlandırılan sistem pek çok farklı platform üstünden de kullanılıyor; Paypal, Facebook ve Snapchat bunlardan sadece bazıları.