Aşı Pasaportu

2019 yılında başlayan Covid-19 salgını ile birlikte tüm dünya büyük bir krizin içerisine girdi. Aşının bulunması zaman alırken, uygulanmasında da pek çok sıkıntı ile karşılaşıldı. Bu süreçte ülkelerin birbirlerine karşı tutumlarında da değişiklikler meydana geldi.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere KKTC, Arabistan gibi ülkeler sınırlarını diğer ülkelere kapattı. Aşı çalışmaları ile birlikte vaka sayılarının gerilemesi, sınırların açılması konusunu tekrar gündeme getirdi. Şimdi pek çok ülke aşı olmak şartıyla diğer ülke vatandaşlarını kabul ediyor.

Aşı Pasaportu Nasıl Alınır?

Aşı pasaportu, dijital bir aşı sertifikası olarak nitelendirilebilir. Bu pasaport, başka ülkelere gitmek isteyenler için bir gereklilik olarak kullanılıyor.

Aşı pasaportu almak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlar şöyle sıralanabilir;

  • Avrupa Birliği tarafından onaylanan BioNTech- Pfizer, Johnson and Johnson, Moderna, AstraZeneca gibi aşılardan bir tanesinin en az iki doz şeklinde uygulanmış olması.
  • Yapılan PCR testinin negatif olduğunun belgelenmesi.
  • Son 6 ay içerisinde Covid-19 geçirdiğinize dair belge.

Avrupa Birliği ülkeleri bu şartları tamamlamasına rağmen anlaşma yapmadığı ülkelere kapılarını açmıyor. Bu nedenle ülkeler arasında aşı konusunda farklı politikalar uygulandığı görülüyor. Bu süreçte en rahat ulaşımın Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında seyahat etmek olması dikkat çekiyor.

Aşı Pasaportu Ne İşe Yarıyor?

Dünya açısından ciddi sıkıntılara yol açan Covid-19 salgını aşı ile kontrol altında tutulmaya çalışıyor. Aşı pasaportu ile salgının yayılımı durdurulmaya çalışılırken, daha fazla insanın aşı olması da dolaylı olarak sağlanıyor.

Avrupa Birliği ülkeleri arasında seyahat ederken turistler ve Avrupa Birliği vatandaşları da dâhil olmak üzere herkes dijital aşı sertifikası ile toplum sağlığını tehdit etmediğini belgelemiş oluyor. QR koduna sahip bu sertifikaların 12 ay süresince geçerli olacağı bildiriliyor.

Türkiye’nin Aşı Pasaportu Anlaşması Yaptığı Ülkeler Hangileridir?

Aşı pasaportu uygulaması 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi. Avrupa Birliği ülkelerinin bu anlaşmayı yaptığı ülkeler arasında henüz Türkiye yer almıyor. Ancak Avrupa Birliği ülkelerinden bazıları ikili ülke anlaşmaları imzalayarak kapılarını diğer ülke vatandaşlarına açabiliyor. Bu anlaşma için sadece iki doz aşı yaptırmış olmak yeterli oluyor. PCR testine ise gerek kalmıyor. Türkiye ile bu anlaşmayı yapan ülkeler şimdilik şu şekilde:

1.     Yunanistan

Türkiye’nin komşu ülkesi olan Yunanistan, Türkiye ile yaptığı anlaşma sonucunda aşı pasaportu olanlar için negatif PCR testine gerek kalmadan vize alarak Yunanistan ve adalara seyahat gerçekleştirebilmesine karar verdi. Aşı pasaportu olmayanlar için de negatif PCR testi ile Yunanistan’a giriş yapma hakkı bulunuyor.

2.     Sırbistan

Türkiye ile Sırbistan ülkeleri arasında vizeye gerek olmadan seyahat yapma anlaşması bulunuyor. Yine yapılan aşı pasaportu anlaşması ile Türk vatandaşları PCR testi yaptırmadan Sırbistan’a seyahat edebilecek. İki doz aşı yaptıranlar, dijital aşı sertifikaları ile ülkeye giriş yapabilecekler.

3.     Bulgaristan

Türkiye’nin komşu olduğu ve iki ülke arasında geçişlerin oldukça fazla olduğu biliniyor. Bu nedenle aşı pasaportu anlaşması ile negatif PCR test sonucuna gerek kalmadan Türk vatandaşları Bulgaristan’a seyahat edebilecek.

4.     Macaristan

Macaristan ile Türkiye arasındaki aşı pasaportu anlaşması ile iki doz aşı olan vatandaşların PCR testine gerek kalmadan ülkeye girişleri kabul ediliyor.

Türkiye’nin anlaşma yaptığı ülkeler dışında bir ülkeye seyahat etmek için hem aşı pasaportu hem negatif PCR testi hem de son 6 ay içerisinde geçirilen Covid-19 hastalığının belgesi gerekliliği sürüyor. Ücretsiz olarak verilen dijital aşı sertifikaları, hem İngilizce hem de verildiği ülkenin dilinde olmak üzere iki şekilde hazırlanıyor.