
Son yıllarda yaşanan büyük ölçekli depremlerin ardından yaptığı kritik müdahaleler ile adından sıkça söz ettiren AKUT, insanlar tarafından sıkça merak edilen konulardan biri olma özelliğine sahip. Özellikle enkaz altındaki insanları kurtarmak için gece gündüz çalışan bu ekipler hakkında bilinmeyen birçok konu mevcut. Bizler de Arama Kurtarma Derneği nedir ve görevleri nelerdir başlıklı yazımızla konuyu derinlemesine ele aldık.
Doğal afetler artık günümüzde yaşamın olağan bir parçası haline gelmiş durumda. Depremden orman yangılarına, sel baskınlarından fırtınalara birçok afet, yaşamı olumsuz etkilemektedir. Ancak birileri var ki bu zor koşullarda yardıma muhtaç kişilere ulaşmak için canını tehlikeye atarak çalışıyor. Bu kişiler elbette AKUT ekipleri. Devletin resmi kurumları ile organize olarak çalışan bu yardım derneği, birçok insanın hayatını kurtararak görevlerini icra etmeye devam ediyor..
AKUT Nedir?
AKUT, kısaca bir arama ve kurtarma faaliyeti gösteren sivil toplum kuruluşudur. Özellikle mağara, dağ ya da enkaz gibi ulaşımı zor olan alanlarda bireyleri kurtarmak için doğrudan müdahalede bulunan bir yapıdır. AKUT, Türkiye’de arama ve kurtarma alanında kurulan ilk sivil toplum kuruluşu unvanına sahiptir ve faaliyetlerine günümüzde de devam etmektedir..
AKUT sivil toplum örgütünün açılımı Arama Kurtarma Derneği olarak ifade edilir. Aslında kuruluş gerekçesi, ülkede arama ve kurtarma alanında büyük bir boşluğun olmasıdır. Bu boşluğu doldurmak amacıyla 1994 senesinde faaliyetlerine başlamıştır..
AKUT’un Görevleri Nelerdir?
AKUT, günümüzde önemli bir konuma sahip arama ve kurtarma derneğidir. Kuruluşundan bugüne dek 3500’den fazla arama kurtarma operasyonuna katılmış olmaları, bu kurumun önemini tasdikleyen bir veri olarak öne çıkıyor. Peki AKUT yani Arama Kurtarma Derneği’nin görevleri nelerdir?
- Her türlü kazazedelerin kurtarılmasını üstlenir.
- Doğal afetlerde mahsur kalanları, ölenleri ya da zarar görenleri çıkarmaya yönelik operasyonlarda bulunur.
- Dağlarda, ormanlarda veya farklı türden zorlu arazilerde mahsur kalan, kaybolan bireyleri bulmaya yönelik çalışmalar yürütür. Bunu gönüllülük esasıyla gerçekleştirir.
- Sadece arama ya da kurtarma faaliyetlerinde bulunmaz, ayrıca bundan sonraki süreçte ihtiyaç sahiplerinin barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılar.
- Diğer yandan insanların afet ve olumsuz koşullar ile karşılaşmaları durumunda neler yapabilecekleri hakkında eğitimler verir. Web sitesi üzerinde bu alanlarda makaleler yayımlayarak halkı bilgilendirir..
AKUT, yukarıda belirtilen tüm faaliyetleri gerçekleştirirken yardıma muhtaç kişinin herhangi bir din, dil, ırk ya da cinsiyetine bakmaz. Herkese eşit mesafede hizmet sunar. Faaliyetlerinin temel esasında önce insan sağlığı ve güvenliği vardır. Bu alanda gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda uluslararası platformlarda da oldukça prestijli bir konuma erişmiştir..
AKUT Ne zaman ve Ne İçin Kurulmuştur?
AKUT’tan önce ülkemizde dağcılık sporunda kaza geçiren bireyleri kurtarmaya yönelik herhangi bir oluşum bulunmuyordu. 1994 senesinde yaşanan bir dağ felaketinden sonra bir grup dağcı, bu topluluğu oluşturdu. Fakat bu oluşum AKUT ismini ise 1995 senesinde Uludağ’daki bir kurtarma operasyonu sırasında aldı. O olayın ardından AKUT artık resmi bir oluşum olarak faaliyetlerine devam etti..
AKUT’un deprem ve diğer doğal afetlerde rol üstlenmesi ise 1997 senesinde gerçekleşti. 1998 yılında gerçekleşen Adana depreminde gösterdikleri üstün başarının ardından Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan dernek unvanı aldı..
Arama Kurtarma Derneği’nin onursal başkanı, Everest’e tırmanan ilk Türk unvanına sahip Nasuh Mahruki’dir. Kar Leoparı lakabına sahip Mahruki, AKUT’un kuruluşundan bugünlere gelişine kadar ki süreçte üstün başarı göstermiş, verdiği katkılar birçok uluslararası kuruluş tarafından ödülle karşılık bulmuştur..