
Bugün itibariyle Avrupa Birliği’nin ilk kurulduğu ülkelerden Danimarka, Belçika, İspanya, Fransa ve İtalya’da Ankara Anlaşması geçerlidir. Ancak yerel mevzuat ve bürokratik sebeplerle avantajlı görünmüyor. Bunun dışında irili ufaklı pek çok Avrupa Birliği ülkesinde de Ankara Anlaşması geçerli ancak, anlaşmayı geçersiz kabul eden ülkeler olduğu da düşünülüyor.
Ankara Anlaşması’nın, Türk vatandaşları açısından en verimli kullanıldığı ülke İngiltere olarak bilinmektedir. İngiltere’nin anlaşmadan çekilmesiyle talep gören ülkeler arasında Danimarka, İsveç, Hollanda ve Fransa gibi ülkeler öne çıkmaktadır. Ancak bu ülkelerin yerel mevzuatları İngiltere’ye göre daha zor şartlar içerdiği için vize taleplerinde düşüş olduğu bilinmektedir.
Ankara Anlaşması Nedir?
Ankara Anlaşması 1963 yılında Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleri ile Türkiye arasında Ankara’da imzalanan, o dönemde var olan kanun, yönetmelik ve uygulamaların, anlaşmayı imzalayan ülke vatandaşları için geçerli olmasını sağlayan anlaşmadır.
Bu anlaşma ile Avrupa Birliği’yle işbirliği bulunan ülkelerin vatandaşlarına İngiltere’de iş kurma ve yaşama hakkı sağlayan vize uygulaması hayata geçirilmiştir. Ancak İngiltere’nin 1Ocak 2021 tarihi itibariyle Ankara Anlaşması’ndan ayrılması ile bu uygulama sona ermiştir.
Yurt dışında çalışma ve yaşama düşüncesine sahip insan sayısı giderek artıyor. İngiltere’nin anlaşmadan çekileceği haberleri çıktığı andan itibaren, son başvuru gününe kadar pek çok insanın bu fırsattan yararlanmaya çalıştığı biliniyor.
Yaşam şartlarının ileri seviyede olması ve ekonomik açıdan olumlu özellikler barındırması Avrupa ülkelerinde yaşamı ve çalışmayı cazip kılıyor. Gerekli şartları yerine getiren girişimciler, yurt dışında kendi işlerini kuruyor ve zamanla elde ettiği vatandaşlık sayesinde diğer Avrupa ülkelerinin imkanlarından da faydalanabiliyor.
Ankara Anlaşması Olan Ülkeler Nelerdir?
Ankara Anlaşması Romanya, Bulgaristan ve Türkiye vatandaşlarına yönelik olmakla birlikte Romanya ve Bulgaristan’ın halihazırda AB ülkesi olmaları nedeniyle bu vize hakkı sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik uygulanıyor. Bu vize ile Türk vatandaşlarının en çok rağbet ettiği ülke İngiltere idi. Ancak İngiltere’nin 1 Ocak 2021’de Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılması ile İngiltere açısından Ankara Anlaşması da sona erdi.
Almanya ve Hollanda’ya vize şartları devam ediyor ancak, İngiltere kadar avantajı bulunmayan bu ülkelere gitmek zor görünüyor. Yapılacak işle ilgili detayları belirtmeniz, yaptığınız işle ilgili yetenekli ve başarılı olmanız, yapılacak işin evden değil bir iş yeri açılarak ve iş imkanı sunularak yapılması bekleniyor. Yapılacak işin insanlara faydalı olması ve devlete yük olmaması gerekiyor. Üstelik iyi bir sermayeniz olması da vize şartları arasında yer alıyor.
Vize işlemleri tamamlandığında eş ve çocuklar için de oturma izni alınabiliyor. 3 yıl süreyle kendi işinizi başarılı şekilde sürdürdüğünüz takdirde serbest çalışma izni için başvuru yapabiliyorsunuz. Ülkede 5 yılı doldurduğunuzda vatandaşlık başvuru sınavını geçerek, vatandaşlık hakkı kazanabiliyorsunuz veya süresiz oturma izni alabiliyorsunuz. Vatandaşlık hakkı elde ettiğinizde tüm Avrupa Birliği üyesi devletlere vizesiz seyahat gerçekleştirebiliyor, oralarda çalışabiliyor veya oturabiliyorsunuz.
Ankara Anlaşmasının Şartları Nelerdir?
Ankara Anlaşması ile elde edilen vize şartları şu şekildedir;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Gerçek ve ciddi bir iş kurma amacıyla ülkeye yerleşmek.
- Yapılacak işle ilgili yetenekli ve donanımlı olmak.
- Elde edeceğiniz kazanç ile kendinizi ve ailenizi idare edebilmek.
- İş için gerekli sermayeye sahip olmak.
- Uyum sağlayacak ve hayatınızı sürdürebilecek ölçüde İngilizce biliyor olmak.
- İhtiyaç olan ve insanlara fayda sağlayacak bir alanda iş kurmak.
Bu şartların yanında sizden istenen belgeleri en doğru ve eksiksiz biçimde konsolosluğa teslim etmeniz ve her aşamada gereken şartları yerine getirmeniz beklenmektedir.