Amfibi Araçlar Yaygınlaşıyor Mu?

İlk modelleri 1770’li yıllara kadar dayanan amfibi araçlar neden günümüzde bu kadar yaygın değil? Daha doğrusu neden yeterince tercih edilmedi ve çok yavaş bir biçimde yaygınlaştı? Gelin bu ve daha fazla soruların cevaplarını birlikte bulalım.

Amfibi Araç Nedir?

Aslında amfibi araçlar denilince hem karada hem de suda gidebilen araçlar anlaşılıyor. Tabi ki binek otomobili değil de, birçok kişi askeri amaçla kullanılan zırhlı araçları aklına getiriyor.

Aslında haksız da sayılmazlar. Ancak biz bu yazımızda daha çok amfibi otomobillerden bahsedeceğiz. Amfibi kelime anlamı olarak iki yaşayışlı anlamına geliyor. Bizim bahsedeceğimiz konuya göre ise hem denizde hem karada gidebilen otomobil anlamına gelecek.

Amfibi Özellikleri Nelerdir?

Standart bir amfibi otomobilde 3.7 litre VTEC V6 motoru bulunuyor. Tabi ki başka modellerde başka motor türlerinden bahsetmek mümkündür. 305 beygir güç üretebilen bu araçlar, karada 127 km/saat, denizde ise 70 km/saat hıza ulaşabiliyor.

Bahsettiğimiz hızlar, denizde en hızlı giden amfibi araçlar için geçerlidir. Bir de bu araçlar saatte 24 kilometre ile suya giriş yapabiliyor.

Amfibi araçlar, hafif malzemelerden üretiliyorlar. Böylece hem karada, hem de denizde maksimum hıza ulaşabiliyorlar.

Arabanın arkasına yerleştirilen iki adet ikiz pervane, aracın suda hızla hareket edebilmesini sağlıyor.

En İyi Amfibi Araç Hangisi

Peki ama ülkemizde yaygın olmasa da (neredeyse yok gibi!) dünyadaki en iyi amfibi araç hangisi? Bu sorunun detaylı yanıtına aşağıda sahip olacaksınız.

Prodrive

Listemizin ilk sırasında, Prodrive adı verilen su canavarı var. Amerikalı üreticilere göre bu araba, dünyanın en hızlısı! 3,7 litrelik V6 motora sahip. Su üzerinde saatte 70 kilometre hıza ulaşabiliyor. Arabanın altında bir çift su kayağı var ve arka tamponun hemen altında ikiz pervanelere sahip.

Rinspeed sQuba

Lotus Elise modelinin suda giden halini hayal edin. Bu model oldukça havalı ve James Bond filmlerinden esinlenerek tasarlandı. Elektrikle çalışan ikiz pervaneler, saatte 120 kilometre hıza ulaşabilen muazzam bir güç!

Bu canavarın harika bir özelliği var ki, dünya üzerinde belki de çok az araçta böyle bir özellik vardır. Rinspeed sQuba modeli suyun altına 10 metre dalabiliyor ve tıpkı bir denizaltı gibi suyun içinde hareket edebiliyor.

Evet! Yanlış duymadınız!

Aracın üreticisi olan firma, aracı satın aldığınızda size bir çift dalgıç kıyafeti hediye ediyor. Böylece suyun altında aracınızla rahatlıkla seyahat edebiliyorsunuz.

Proje Deniz Aslanı

Aslında bu bir projeydi ve rekorlar kitabına girmesi için suda gidebilen bir araç tasarlanmıştı. Ancak başaramadı!

Önemli olan böyle bir aracın icat edilmesiydi. Bu araç karada 290 km/saat, suda ise 145 km/saat hıza ulaşabiliyor. Bu kadar hız yapabilmesini ise TIG kaynaklı alüminyum gövdesine borçlu. Tabi üstüne bir de Mazda 13B döner motorla donatıldığı için hem suda, hem de karada adeta uçuyor.

Amficar

Klasik araba severler için güzel bir haberimiz var! İlk defa 1961 yılında New York Motor Show’da sergilenen Amficar, 1968 yılına kadar 3.878 adet sattı. Daha sonra yeni araçların üretilmesiyle bir nevi pabucu dama atıldı.

Ancak hala klasik araba severlerin elinde bunlardan bir tane bulunuyor. Bu aracın en tipik özelliği arka kısma monte edilen 1.1 litrelik dört silindirli benzin motoru. Arka tamponların hemen arkasında bulunan ikiz pervaneler ise bu motordan güç alıyor.

Amfibi Araç Fiyatları

Bu araçlar ortalama olarak 60 bin ila 80 bin dolar arasında satılıyor. Ülkemiz standartlarında biraz pahalı değil mi? Amfibi araç fiyatları biraz pahalı olsa da, bizce verilen her kuruşa değer.

Zaten ülkemizde bu araçlardan görebilmeniz çok zor. Ancak yakın bir zamanda kim bilir belki de ülkemizde de İstanbul boğazında bu araçlardan görmeye başlarız.