Amazon FBA, dünya devi e-ticaret platformu Amazon tarafından geliştirilen ve yatırımcılara birçok cazip fırsat sağlayan bir program. Dünyanın en büyük pazaryeri olan Amazon, FBA, programıyla girişimcilerin satış sürecini en etkili, kolay ve hızlı şekilde yönetmesini hedeflemişti.
İlk kez 2006 yılında tanıtılan programın temel hedefi lojistik ve depolama sorunlarına çözüm üretmekti. Günümüzde ise Amazon’un FBA programı, en yaygın olarak tercih edilen e-ticaret sistemleri arasında yer alıyor. Dünyanın en büyük pazaryerinde tüm imkanlardan faydalanarak e-ticaret sektörüne giriş yapmak istiyorsanız, Amazon FBA hakkında bilmeniz gereken her şeyi listeledik. İşte tüm detaylarıyla Amazon FBA kullanım rehberi.
Amazon FBA (Fulfillment by Amazon) Nedir?
Amazon FBA; “Fulfillment by Amazon”, yani “Amazon tarafından yerine getirilen” anlamına gelir. 2006 yılında ilk kez tanıtılan program, Amazon’da satış yapmayı amaçlayan yatırımcılara pek çok cazip avantaj sunuyor. Programın en temel hedefi e-ticarette en yaygın olarak gözlemlenen lojistik ve depolama sorununu tamamen aşmak üzerine.
Amazon FBA ile e-ticaret sektörüne giriş yapan yatırımcılar, satış yapacakları ürünleri Amazon’un depolarına gönderir. Daha sonra ise ürünlerini listeler ve sadece satış sürecini yönetir. Geri kalan lojistik, iade, depolama ve nakliye gibi her türden işlem Amazon FBA programı kapsamında Amazon tarafından yönetilir.
Anlaşılacağı üzere Amazon FBA programı, birçok açıdan girişimcilere oldukça eşsiz fırsatlar sunar. Özellikle e-ticarette yaşanan en temel problem olan iade sürecinin Amazon tarafından yönetiliyor olması, tüm satış sürecini en etkili şekilde yönetebilmenizi sağlayacaktır. Ayrıca depolama ve nakliye hizmetleri sayesinde sadece dijital ortam üzerinden ticaret yapma fırsatı elde edebilirsiniz.
Amazon FBA Nasıl Çalışır?
Amazon FBA çalışma sistemi, 7 farklı aşamadan oluşmaktadır. Üstelik bu programdan faydalanabilmeniz için sadece Amazon üzerinden satış yapmanıza gerek yoktur. Farklı platformlardan yapmış olduğunuz satış ya da yönettiğiniz e-ticaret yatırımı için de Amazon FBA programını kullanmanız mümkündür.
Amazon FBA programının işleyişi genel hatlarıyla şu şekildedir:
1. Aşama: Başlangıç ve Üyelik
Amazon FBA programı, üyelik için ekstra bir gereklilik talep etmez. Dolayısıyla platformda satıcı hesabınız varsa ekstra bir hesap açmanıza gerek yoktur. Fakat programdan faydalanabilmek için satış yapmayı hedeflediğiniz ülkede VAT kaydı oluşturmanız gerekiyor.
Value Added Tax olarak tanımlanan VAT, ülkemizde KDV olarak tanımlanır. Dolayısıyla başlangıç aşamasında vergilendirmeye ilişkin kayıtları yaptırmanız yeterlidir. Burada depolama yapacağınız ülke için kayıt oluşturduğunuzdan emin olmanız gerekir.
2. Aşama: Listeleme ve FBA Tercihi
Amazon FBA programı kapsamında e-ticaret yapma sürecinizin bir sonraki aşamasında ise ürünlerinizi listelemeniz gerekir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli detay ise listeleme yaparken mutlaka “FBA” tercihini seçmektir.
Öte yandan Amazon üzerinden satış yaparken depolama, lojistik, nakliye ve iade imkanlarından faydalanmak istemiyor ve tüm ürünleri kendi organizasyonunuzla müşterilerle buluşturmak istiyorsanız “FBM” tercihini seçebilirsiniz.
3. Aşama: Ürün Detayları ve Paketleme
Amazon FBA programının en önemli kısmı şüphesiz satışını yapacağınız ürünlerin Amazon’a gönderilmesidir. Tüm satış süreci içerisinde fiziki olarak içerisinde bulunduğunuz tek organizasyon budur.
Bu doğrultuda ilk olarak programa dahil edeceğiniz ürünlerin paketleme kurallarına uygun olup olmadığını belirlemeniz gerekir. “Manage Inventory” sayfasına giderek ürünleriniz ve paketleme hakkında bazı sorulara cevap vererek sürece devam edebilirsiniz.
4. Aşama: Amazon Depolarına Gönderim
Programın dördüncü basamağında ise ürünlerinizi fiziki olarak Amazon’un depolarına iletmeniz gerekir. Amazon depo adresleri hakkında bilgi alarak ürünlerinizi gönderebilirsiniz. Gönderdiğiniz ürünler, belli bir depolama standardı ile Amazon’un ilgili deposunda stoklanacaktır.
5. Aşama: Sipariş
Amazon FBA programı, tamamen girişimcileri desteklemek amacıyla geliştirilmiştir. Dolayısıyla program kapsamında e-ticaret yapan girişimcilerin en çok zorlandığı kısım olan siparişin yönetilmesi süreci tamamen Amazon kontrol altındadır.
Listelediğiniz ve fiziki olarak Amazon depolarına ilettiğiniz ürünler, satışa hazırdır. Amazon FBA kapsamında listelediğiniz ürünlerin satın alınması halinde Amazon ekibi sizin adınıza siparişi alır ve ilgili adrese gönderir.
6. Aşama: Dokümantasyon ve Belgelendirme
E-ticaret sürecinde zorlayıcı bir başka detay da belgelendirme işlemleridir. Amazon FBA programı sizin adınıza faturaları, barkod numaralarını ve etiketleri düzenler.
7. Aşama: İade
FBA programında iade süreci de yine Amazon’un kontrolü altındadır. Müşterilerinizin ürünleri iade etmek istemesi durumunda iade süreci tamamen Amazon tarafından yönetilir. Amazon sizin adınıza iadeleri kabul eder ve süreci takibini sağlar.
Amazon FBA’da Satış Yapmak İçin Gerekenler
Amazon FBA’da satış yapmak için bazı gereklilikleri yerine getirmeniz zorunludur. Bu noktada bazı belgelere sahip olmanız gereklidir. Başlangıç aşamasında hesabınız yoksa, bir satış hesabı oluşturmak için öncelikli olarak Seller Central üzerinden hesap oluşturmalısınız. Hesabınızı oluşturmanızın ardından programa dahil olmanız mümkündür.
Amazon FBA’da satış yapmak için sahip olmanız gereken belge, evrak ve diğer gereklilikler genel hatlarıyla şu şekildedir:
- Türkiye vergi numarası,
- Kredi kartı sahibi olan şirket,
- E-posta hesabı,
- Banka hesabı,
- Şirkete ait sicil numarası,
Bu gereklilikleri yerine getiren herkesin FBA programına katılması mümkündür. Bununla birlikte tüm bu gereklilikler Türkiye’de depolama ile satış yapmanız için karşılamanız gerekenlerdir. Farklı ülkelerde Amazon depolarını kullanarak satış yapabilmek adına karşılamanız gereken farklı gereklilikler de bulunabilir.
Amazon FBA’deki Satış Yöntemleri
Amazon FBA’deki satış yöntemleri temel olarak 3 ana kategori altında incelenebilir. Bu hangi ürünü satacağınız, nasıl bir satış stratejisi izlemek istediğiniz ve sürecin tamamında hakimiyet kurma derecelerinize göre farklılık gösterir. Amazon FBA’de satış yöntemleri şu şekildedir:
- Wholesale
- Özel Etiket
- Dropshipping
Wholesale
Bu yöntem toptancı, yatırımcı ve müşteri arasındaki ilişkiyi en etkili şekilde yönetebileceğiniz bir tekniktir. Ürünlerinizi doğrudan toptancıdan satın alarak, bu ürünleri Amazon’a iletmeniz yeterlidir.
Özel Etiket
Amazon FBA satış yöntemleri kapsamında bir marka haline dönüşmek istiyor ve geleceğe matuf kararlar alırken girişiminizi biricik kılmak istiyorsanız doğru teknik Özel Etiket yöntemidir. Bu yöntem, satışını yaptığınız ürünleri kişiselleştirebilmenizi sağlar.
FBA programına dahil olmadan önce pazar araştırması ve sektör analizi yaparak sürece başlayabilirsiniz. Daha sonra ise ürünlerinizi arzu ettiğiniz logo tasarımı, pazarlama stratejisi ve etiketlerle müşterilerinizle buluşturabilirsiniz.
Dropshipping
Dropshipping yöntemi, Amazon FBA programı kapsamında en sık tercih edilen tekniktir. Doğrudan toptancı ya da üreticiyi Amazon depolarına yönlendirerek, tüm operasyonu Amazon ve tedarikçiler üzerinden planlayabilirsiniz.
Amazon FBA Hizmetleri
Amazon FBA hizmetleri, günümüzde tahmin edildiğinden çok daha yaygın olarak kullanılıyor. Son yapılan araştırmalara göre ABD’de e-ticareti tercih eden tüm yatırımcıların yaklaşık olarak %73’ü FBA programından yararlanıyor. FBA programının bu denli tercih edilmesinin en temel nedeni ise sağladığı birçok önemli avantajdır. Özellikle girişimcilerin satış sürecindeki fiziki operasyonlara dahil olmadan tüm yatırımı yönetebiliyor olması önemli ölçüde bir kolaylık vadediyor.
Amazon FBA Kullanmanın Avantajları
Amazon FBA kullanmanın avantajları, oldukça geniş yelpazede e-ticaret yatırımcılarına sıra dışı olanaklar sunuyor. Hizmet standardınızı yükseltmek, satış sürecindeki operasyonun en önemli bölümlerinin sizin adınıza profesyoneller tarafından yönetilmesi bu programın sunduğu avantajlar arasında dikkat çekiyor.
Öte yandan program, depolama açısından da yatırımcılara eşsiz bir olanak sunuyor. Amazon FBA kullanmanın avantajları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Amazon profesyonelliği ile tüm detaylarıyla eşsiz bir dış kaynak müşteri hizmeti,
- Kargolama maliyetlerini indirim avantajlarıyla azaltmak,
- Nakliye ya da lojistik gibi işlemlerde zamandan tasarruf etmek,
- Uygun maliyetlerle depolama çözümleri,
- Depolamada ortaya çıkabilecek fiziki aksaklıkların profesyonellikle yönetilmesi,
Tüm bu avantajların yanı sıra Amazon FBA, Amazon’un “Prime” olanaklarından da faydalanabilme fırsatı sunar. Prime programına dahil olan satıcıların ürünleri, ön plana çıkar ve müşteriye ulaşma konusunda daha önemli avantajlar sağlar.
Amazon FBA Kullanmanın Dezavantajları
Amazon FBA kullanmanın dezavantajları ise doğru bir ürün tercihi ve satış stratejisi ile tamamen göz ardı edilebilir. FBA programından optimal düzeyde faydalanabilmek için başlangıç aşamasında pazarlama ve tanıtım stratejinizi doğru şekilde planlamanız, ürün tercihini bu stratejiye uygun şekilde yapmanız gerekir.
Amazon FBA kullanmanın dezavantajları genel olarak şu şekildedir:
- Tüm süreç Amazon tarafından yönetildiğinden gönderi takibi yapmakta kısmen zorlanabilirsiniz.
- 6 aydan daha fazla ürünlerinizin depolanması halinde ek ücret ödemeniz gerekir.
- Yerine getirme ve depolama faaliyetleri Amazon tarafından farklı şekilde ücretlendirilir.
- Paketleme sürecinde ürünlerinizi en kusursuz şekilde ambalajlamanız gerekir.
Bunlara ek olarak Amazon FBA programında iade süreci oldukça kolaydır. Bu durum da temel olarak satışlarınızda iadelerde bir yoğunluğa sebebiyet verebilir.
Amazon FBA ile FBM Arasındaki Fark Nedir?
Amazon FBA ile FBM arasındaki farklar, genel anlamıyla satış sürecinin yönetilmesi üzerinedir. Fulfillment by Merchant şeklinde açılan FBM programı, Amazon üzerinden yapılan e-ticaret satışlarında yaygın olarak kullanılan klasik yöntemdir. Bu klasik yöntem, diğer birçok e-ticaret platformunda yoğun olarak kullanılır.
FBM programında; satış, depolama, nakliye, kargo ve iade süreçlerinin tamamını girişimci olarak sizin yönetmeniz gerekir. Bu ise genel anlamıyla ürünlerin satın alıp, daha sonra bu ürünleri Amazon’da listeledikten sonra, sipariş sonrasında kargo sürecini sizin doğrudan yönetmeniz anlamına gelecektir. Amazon FBA programı ise tüm bu süreci Amazon’un yönetmesini sağlar.
Anlaşılacağı üzere Amazon FBA ve FBM arasındaki farklar, temel anlamda depolama çözümleri üzerinedir. FBA programında Amazon kendi depolarında ürünlerinizi stoklar ve gönderim sürecini yönetir. FBM programında ise kendinize ait bir deponuzun olması ve bu süreci tamamen sizin yönetmeniz gerekir.
Amazon FBA Ücretleri
Amazon FBA ücretleri, bazı ürünler için ekstra gereklilikler içerebilir. Bununla birlikte program kapsamında Amazon tarafından alınan ücretler genel hatlarıyla şu şekildedir:
- Programda birçok kategoride bulunan ürünler için %15 oranında sevk ücreti talep edilir.
- DVD ve kitap satışı yapmanız durumunda ek ücretlerden yükümlü olabilirsiniz.
- Amazon tarafından sunulan satış planına dahil olmanız durumunda bu plan kapsamında ekstra ücret ödemeniz gerekebilir.
- Nakliye ve taşıma masrafları ödemeniz gerekir.
Bununla birlikte Amazon FBA ücretleri düşünüldüğünde tüm bu operasyon sürecini doğrudan kendinizin yönetmesi, maliyetleri daha da artırabilir. Özellikle nakliye, depolama ve kargo ücretleri açısından FBA programı önemli avantajlar sağlar.
Amazon FBA Türkiye
Amazon FBA Türkiye, özellikle son dönemde yaygın olarak tercih edilen bir e-ticaret yöntemi olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de FBA programına dahil olarak e-ticaret yapabilmek için ürünlerini kendinizin üretmesi ya da üretilen herhangi bir ürünü satışa sunmanız zorunludur. Dolayısıyla kâr etmek için doğru bir pazarlama stratejisi geliştirmeniz gerekir.
Ayrıca Amazon FBA Türkiye ile e-ticaret sektörüne giriş yapmak için farklı stratejiler de belirleyebilirsiniz. Özellikle son dönemde yaygın olarak kullanılan strateji Alibaba üzerinden üretilen ürünlerin Türkiye pazarı ile FBA programı kapsamında buluşturulmasıdır. Maliyet açısından oldukça önemli avantajlar vadeder bu strateji, doğru bir hesaplama ve analizle birlikte kullanılması halinde doğru bir tercih olacaktır.