Almanya İşçi Alımına Devam Ediyor!

Almanya işçi alımı, aradan geçen 61 yılının ardından tekrardan gündemde. Yoğun yaşlı nüfusu nedeniyle genç istihdam ihtiyacı her geçen gün artan Almanya, yeni bir kararla tekrardan Türkiye’den işçi alımı gerçekleştirecek.

Almanya Türkiye’den işçi alımı, toplamda 16 farklı meslek grubunu kapsayacak. 18-45 yaş aralığında olanları kapsayan uygulamaya Türk vatandaşları da başvurabiliyor. Almanya işçi alımı hakkında merak edilen tüm detaylar yazımızın devamında.

Almanya Hangi Mesleklerden İşçi Alacak?

Almanya hangi mesleklerde işçi alacak, sorusu yurt dışında yeni istihdam olanaklarından faydalanmak isteyen gençler tarafından fazlasıyla merak ediliyor. İşçi ihtiyacıyla sık sık gündeme gelen Almanya, son olarak 16 farklı branşta işçi alımı gerçekleştireceğiniz duyurdu. Bu branşlar arasında sağlık hizmetlerinden gastronomiye kadar oldukça geniş alternatif içeren meslek grupları yer alıyor.

Almanya’nın alım yapacağı işçiler arasında; kaynakçı, aşçı, inşaat işçisi gibi yetenek gerektiren alanların yanı sıra; hemşire, gastronomi uzmanı, hasta bakıcı gibi meslek grupları da bulunuyor. Ayrıca Almanya’nın talep ettiği diğer meslek grupları ise şu şekilde:

  • Ağır sanayi işçisi,
  • Eğitim uzmanı,
  • Sağlık çalışanları,
  • IT teknisyenleri,
  • Elektrik ve elektronik alanında uzmanlaşmış kişiler ve bu alanlarda görev alan mühendisler,
  • Teknik ve mekanik uzmanlar,
  • İnşaat sektörü işçileri

Bu meslek gruplarının yanı sıra Almanya işçi alımı kapsamında çeşitli sektörlerde faaliyet göstermek üzere vasıflı eleman alımı da gerçekleştirecek.

Almanya’da Pozisyona Göre Maaş Tutarları

Almanya’da pozisyona göre maaş tutarları ise farklılık gösteriyor. En yüksek aylık gelir elde eden üst düzey yöneticiler yaklaşık olarak 13.000 ile 37.000 Euro aralığında maaş alıyor. Bu tutar Türk Lirasına çevrildiğinde ise 248.000-708.000 TL şeklinde bir sonuç orta çıkıyor. Almanya’da hakimler; 7.500-9.000 Euro, orta sınıf yöneticiler ise; 6.500-19.000 Euro aralığında maaş alıyor.

Almanya’da pozisyona göre maaş tutarları, öne çıkan sektörlere göre ise genel olarak şu şekilde:

  • Doktorlar: 5.000-7.000 Euro
  • Mühendisler: 4.500-6.000 Euro
  • Yazılımcılar: 7.000-8.500 Euro
  • İşçiler: 2.100-3000 Euro
  • Teknisyenler: 2.900-4.000 Euro
  • Mimarlar: 3.000-5.600 Euro
  • Finans Çalışanları: 4.000-5.600 Euro

Tüm bunlara ek olarak farklı branşlarda uzmanlık gerektiren alanlarda Almanya’da maaş tutarlı, yaşam standartları açısından oldukça yüksek düzeyde.

Almanya İşçi Başvuruları Nereden Yapılıyor?

Almanya işçi başvuruları, bu alanda faaliyet gösteren ve Alman devleti tarafından yetkilendirilmiş özel kuruluşlar aracılığıyla yapılmaktadır. Dolayısıyla E-Devlet sistemi üzerinden ya da Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı herhangi bir resmi kurum aracılığıyla Almanya’ya işçi başvurusu yapmak mümkün değildir.

Almanya İşçi Alımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Almanya işçi alımı için başvuru yapmak için öncelikli olarak bu alanda faaliyet gösteren firmalarla iletişime geçmek gerekiyor. Daha sonra ise çeşitli evrakların tamamlanması ve söz konusu evrakların eksiksiz olarak firmaya iletilmesi gerekiyor. Almanya işçi alımı kapsamında başvuruda bulunmak isteyenlerin ilgili alanda faaliyet gösteren ve yetkilendirilmiş firmalardan gerekli evraklar hakkında bilgi alması mümkün. Ayrıca Almanya’ya işçi olarak gitmek isteyenlerden pasaport talep ediliyor.

Almanya İşçi Alımı Son Başvuru Tarihi

Almanya işçi alımı son başvuru tarihi hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Bununla birlikte Almanya’nın ihtiyaçlarına uygun olarak 2023 yılında da işçi alımına devam etmesi öngörülüyor. Almanya’nın son dönemde, 61 yıl aradan sonra Türkiye’de talep ettiği işçi sayısı başlangıç aşamasında 10.000 kişiyle sınırlandırılmıştı.

Nüfusun artması ve yaşlanmasına bağlı olarak Almanya’nın ilerleyen dönemde tekrardan Türkiye’den işçi alımı talebinde bulunabileceği düşünülüyor. Öte yandan Almanya’nın dışında da Türkiye’de işçi talebinde bulunan çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinin olabileceği diğer öngörüler arasında yer alıyor. Almanya’ya işçi olarak başvuracakların; sabıka kaydının olmamasına, çalışmaya engel bir durumunun bulunmuyor olmasına ve öğrenci olmamasına dikkat edilecek.