Alexa ve SimilarWeb Arasındaki Farklar

İlk olarak 1996 yılında bağımsız bir şirket olarak kurulan Alexa, 1999 yılında Amazon’un bünyesine katılarak faaliyetlerine buradan devam etmiştir.

Alexa’yı sadece web ölçümleme ve SEO araçları hizmeti sunan bir kuruluş olarak görmek yanlış olur. Alexa aynı zamanda sesli komutlar ile kontrol edilen cihazlarda yer alan özel bir bilgisayar programıdır.

İngiltere merkezli kurulan SimilarWeb ise bir siteye giriş yapan kullanıcıların, hangi anahtar kelimeler ile arama yaptığını ve hangi sitelere yöneldiğini detaylı bir şekilde size sunan uygulamadır.

Genellikle site sahipleri tarafından kullanılan bu uygulamalar, web sitelerinin arama motorlarında ön sıralara çıkmasını sağlar. Birçok avantaja ve dezavantaja sahip olan Alexa ve SimilarWeb’den hangisini kullanacağınıza karar veremediyseniz bu yazıda aklınıza takılan soruların cevabını bulabilirsiniz.

Alexa’nın Avantajları ve Dezavantajları

İnternetin yeni yeni kullanıldığı dönemlerden beri varlığını gösteren Alexa’nın site sahiplerine sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanır;

  • Alexa, kullanıcılarının web sitelerini analiz etmesini sağlar.
  • Rakip siteler hakkında da önemli ipuçları veren Alexa, anahtar kelime önerileri sunarak sitenizi arama motorlarında üst sıralara taşımanıza yardımcı olur.
  • Alexa’nın avantajlarından biri de web sitenize giren kullanıcı kitlesinin demografik bilgilerini vermesidir.
  • Farklı tool eklentileri ile web sitenizin performans analizini çeşitlendirir.
  • Alexa, web sitelerini analiz ederek sıralama oluşturur. Daha üst sıralara çıkmak için gerekli optimizasyonları yapabilmenizi sağlar.

Alexa’nın avantajları kadar dezavantajları da mevcuttur. Bu yüzden değerlendirme yaparken bunları da göz önünde bulundurmanız gerekir. Alexa’nın dezavantajları şu başlıklar altında verilebilir;

  • Alexa sıralaması kolaylıkla manipüle edilebilir. Bu yüzden Alexa sıralamanızı baz alırken kesin bir değer gibi değil tahmini bir bilgi gibi değerlendirmelisiniz.
  • Alexa sıralamasındaki veriler yalnızca Alexa Toolbar yüklü olan Browser ziyaretçileri ile sınırlıdır. Bu yüzden yüksek sıralamada olması beklenirken düşük trafiğe sahip olan birçok site olacaktır.
  • Alexa’da üst alan adı ile Subdomain (alt alan adı) ve subfolder (alt klasörler) birbirine bağlı bulunur. Bu yüzden verilerin sonuçlarında bazı problemler ve hatalar ortaya çıkabilir.

Alexa’nın ayrıca web site performansı ölçmenin haricinde farklı kullanım alanları da vardır;

  • Alexa aynı zamanda bir yapay zekâ programıdır. Günlük hayatı kolaylaştıran ev aletlerinde yer alan bu program sayesinde akıllı cihazlar sizin komutunuzu algılar.
  • Alexa sesli kitapların çalınmasını sağlayan özel bir cihazdır.
  • Alexa sayesinde hesap makineleri ile ölçüm yapabilirsiniz.
  • Hava durumundan müzik ve podcast’e kadar birçok kategoriyi Alexa sayesinde kontrol edebilirsiniz.

SimilarWeb’in Avantajları ve Dezavantajları

Arama motoru optimizasyonu çalışmalarını gerçekleştirirken birçok web sitesinden faydalanılır. Bu web sitelerinin başında gelen SimilarWeb, birçok faydası ile kullanıcılara büyük yarar sağlar.

SimilarWeb’in avantajları şu başlıklar altında sıralanabilir;

  • Kullanıcıların arama motorlarında en çok aradığı kelimeleri gösterir. Böylece SEO açısından firmaya fayda sağlar.
  • İnternet kullanıcılarının hangi siteleri daha fazla ziyaret ettiği ve hangi sitelere daha fazla eğilim gösterdiği hakkında web site sahiplerine bilgiler verir.
  • Web sitelerinin arama trafiği ve ziyaretçi oranı gibi birçok avantajı da site sahiplerine sunar. Örneğin; SimilarWeb yakın zamanda bir veri paylaşarak, koronavirüs salgınının seyahat, turizm ve medya gibi birçok sektörü nasıl etkilediğini gözler önüne sermiştir.
  • SimilarWeb farklı cihazlara da uyumludur. Bu fonksiyonel yapısı nedeniyle müşterilere büyük avantaj sağlar.

Fakat bütün bunlara rağmen SimilarWeb’in de belirli dezavantajları vardır. Bunlardan en önemlisi de bu uygulamanın demo versiyonunun, ücretli versiyonuna göre daha az özelliğe sahip olmasıdır.

SimilarWeb’in demo versiyonunda sadece 5 adet anahtar kelime kullanımı elde edersiniz.

Alexa ve SimilarWeb Arasındaki Farklar Nelerdir?

Alexa ve SimilarWeb her ne kadar benzer gözükse de belirli farklar ile birbirinden ayrılır.

Alexa, web sitelerini ulusal ve global bazda sıralamaya tabii tutar. Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar, tahmini tekil ziyaretler, ülkelere göre web site trafiğinin oransal değeri, sitede geçirilen süre ve hemen çıkma değeri gibi birçok bilgiye Alexa ile ulaşmak mümkündür. Fakat Alexa’yı SimilarWeb’den ayrılan en belirgin etmenler bunlar değildir. Alexa’nın en büyük özelliği sesli komutlarla kontrol edilebilen özel cihazlara entegre edilebilmesidir.

Alexa, insan düşünce sistemini taklit eden bir yapay zekâ programı gibi işlev görür. Alexa veya başka bir deyişle Amazon Alexa sayesinde basit sesli komutlar ile cihazınızı yönlendirebilirsiniz. Aynı zamanda sesli kitap gibi birçok ürünün çalınması da bu program ile gerçekleştirilebilmektedir.

SimilarWeb ise ziyaret başına sayfa sayısı ve web sitesine yapılan toplam ziyaretler gibi birçok alanda müşterilere bilgiler sunar. Bu sistemler sayesinde site trafiğinizi artırarak dijital dünyada kendinize ön sıralardan yer bulabilirsiniz.

İki site de ücretsiz versiyonlara sahip olmakla beraber ücretli versiyonlarının kapsam alanı daha geniştir. Örneğin; SimilarWeb ücretsiz sürümünde sadece 5 anahtar kelime üzerinden analiz seçeneği sunarken; ücretli sürümünde bu rakam değişir. Alexa ve SimilarWeb hakkında detaylı bilgi edinmek için demo sürümlerini de deneyebilirsiniz. Böylece hangisinin sistemin sizin için daha yararlı olup olmayacağına karar verebilirsiniz. Sonrasında ise tek yapmanız gereken beğendiğiniz sisteme ödeme yaparak üye olmaktır.

Birçok benzer özelliğe sahip olan Alexa ve SimilarWeb arasındaki temel farklar şunlardır:

  • SimilarWeb daha fazla SEO özelliği sunarken Alexa, Amazon kullanıcıları için avantajlıdır.
  • SimilarWeb daha doğru raporlamaya sahipken Alexa’da birçok yanlış ile karşılaşmak mümkündür.
  • SimilarWeb rakip firma hakkında daha fazla istihbarat bilgisi sunarken Alexa ise “Alexa sıralaması” etrafında bir marka oluşturmuştur.