‘Akıllı Telefon Zombileri’ İçin ‘Üçüncü Göz’

Güney Koreli Tasarımcı ‘Akıllı Telefon Zombileri’ İçin ‘Üçüncü Göz’ Tasarladı.

Güney Koreli bir endüstri tasarımcısı, kendilerini bir duvara veya başka bir engele yürümekten alıkoymak için gözlerini ekranlarından yeterince uzun süre ayıramayan “akıllı telefon zombileri” için hicivli bir çözüm buldu.

28 yaşındaki Paeng Min-wook, takıntılı cep telefonu kullanıcılarının hareket halindeyken yaralanmadan göz atabilmeleri için alınlarına bağlayabildikleri “Üçüncü Göz” adını verdiği robotik bir göz küresi geliştirdi.

Cihaz, kullanıcının bir akıllı telefona bakmak için başını indirdiğini algıladığında yarı saydam göz kapağını açar. Kullanıcı bir engelin bir ila iki metre yakınına geldiğinde, cihaz yaklaşan tehlikeye karşı uyarmak için bip sesi verir.

Royal College of Art ve Imperial College London’da inovasyon tasarım mühendisliği alanında yüksek lisans yapan Paeng, Seul çevresinde The Third Eye’ın kullanımını gösterirken Reuters’e verdiği demeçte,”Bu, geleceğin üç gözlü insanlığın görünüşüdür,” dedi. Sözlerine, “Gözlerimizi akıllı telefonlardan alamadığımız için gelecekte ekstra göze ihtiyaç duyulacak” diyerek devam etti.

Güney Koreli endüstriyel tasarımcı Paeng Min-wook, 31 Mart 2021’de Seul, Güney Kore’de sokakta yürürken cep telefonunu kullanırken alnında “Üçüncü Göz” adlı robotik bir göz sergiledi. Paeng’in buluşu, kullanıcının boynunun eğik açısını ölçmek için bir jiroskop sensörü ve robotik göz ile herhangi bir engel arasındaki mesafeyi hesaplamak için bir ultrasonik sensör kullanıyor. Her iki sensör de pil paketi ile açık kaynaklı tek kartlı bir mikro denetleyiciye bağlı. Paeng’in Seul sokaklarında cihazı göstermesi yoldan geçenlerin ilgisini çekti. Seul sakini Lee Ok-jo, “Alnında bir gözü olan bir uzaylı gibi göründüğünü düşündüm” dedi. “Bugünlerde pek çok genç cep telefonu kullanırken kazalara karışabiliyor. Bu onlar için iyi olur.”deniyor.

Paeng, Üçüncü Göz’ün nereye gittiklerine dikkat etmeyen akıllı telefon bağımlıları için gerçek bir çözüm değil, bir uyarı olduğunu söyledi. “Bu hicivli çözümü sunarak, umarım insanlar gadget bağımlılıklarının ciddiyetini anlarlar ve kendilerine dönüp bakarlar” dedi.