Airbus Dünyanın En Büyük Uçağının Üretimini Durdurdu

Havacılık devi ve Avrupa’da en çok bilinen markalardan birisi olan Airbus, 2021 itibari ile A380 modeli uçaklarının teslimatlarını durdurdu. Bu büyük kararın alınmasına yol açan en büyük etken ise A380 modelinin sipariş sayısının azalması oldu. Modelin imal edilip havalanmasının ardından 12 yıl sonra A380 modelinin imal edildiği Airbus uçak imalat zincirine son verildi.

Airbus Nedir?

2019 yılında dünyanın en büyük uçak üreticisi olarak seçilen Airbus, Avrupa merkezli ve çok uluslu bir uçak firması olarak karşımıza çıkmaktadır. 18 Aralık 1970 yılında kurulan firmanın genel merkezi Fransa Blagnac’ta yer almaktadır. Kurucuları arasında Felix Kracht, Roger Béteille, Franz Josef Strauss ve Henri Ziegler yer almaktadır. Firmadaki kilit kişiler ise CEO Thomas Enders, CFO Harald Wilhelm ve havayolu yöneticisi John Leahy’dir.

Firma hisseleri İspanya, Almanya ve Fransa’da işlem görmektedir. Firmanın tasarladığı uçaklar arasında hem askeri hem de sivil uçaklar yer almaktadır. Bunların yanı sıra aynı zamanda ticari uçak, helikopter ve savunma, uzay cihazları da üretmektedir. Uçakların imalatı da; hem Avrupa Birliği hem de İngiltere, Çin ve ABD gibi diğer ülkelerde gerçekleştirilmektedir. Uçakların imalatı sırasında aksam ve parçalar farklı ülkelerden getirilmektedir. Örneğin uçakların gövde kısmı Almanya’dan getirilirken kanatları Birleşik Krallıktan; iniş takımları ve elektronik aksamları Fransa’dan getirilirken kapı aksamları İspanya’dan getirilmektedir. Bu kapsamda pek çok ülkenin uçak teknolojisi ürünlerinden faydalanıldığını söylemek mümkündür.

Firma fly-by-wire uçağı olan Airbus 320 ile dünyanın ilk dijital uçağını tasarlamıştır. Airbus uçakları 2016 yılında elde edilen veriler uyarınca 110 milyondan fazla uçuş yapmış olup en fazla uçak siparişi alarak rakip uçak firması Boeing’i gölgede bırakmıştır.

Airbus Neden En Büyük Yolcu Uçağı olan A380’nin Üretimini Durdurdu?

Aslında Airbus’ın uçak imalatını durdurma kararını almasında birden fazla faktörün etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Bu etkenlerden ilki A380 modelinin en büyük müşterisi olan Dubai merkezli havayolu şirketi Emirates Havayolları’nın sipariş miktarını azaltmasıdır.

Havayolu şirketi önceden 163 uçak alırken bu uçak sayısında %25 oranında düşmeye giderek 123 uçakla sefer düzenleme kararı almış ve bu model yerine Airbus’ın A330 ve A350 modellerinden 70 tane sipariş etmeyi tercih etmiştir. Bu da firmanın imalat süreci meşakkatli olan bu model yerine daha pratik üretim mekanizmasıyla tasarlanabilen modellerinin imalatına ağırlık vermesine yol açmıştır.

Airbus A380’e Olan İlgi Neden Azaldı?

Airbus A380, ilk tasarlandığında büyük ilgi gören ve merak uyandıran bir uçak modeliydi. Özellikle dünyanın en büyük uçağı unvanına sahip olması, geniş çapta uçuşlar gerçekleştiren havayollarının bu uçak modelini tercih etmesinde büyük rol oynadı. Ancak zaman içerisinde bu modele olan ilgi azaldı.

Modele olan ilginin azalmasına yol açan faktörleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Uçağın işletme masraflarının oldukça yüksek olması firmanın imalat nedeniyle giderinin artmasına yol açtı.
  • Uçak daha küçük ve daha etkin uçuş gerçekleştiren uçak modelleri ile rekabet etmekte zorlandı.
  • Üretim farklı yerlerde yapıldığından uçağın üretimi oldukça fazla zaman alıyordu.
  • Uçak modelinin imalatı oldukça karmaşıktı. Modelin parçaları İngiltere, Fransa, İspanya ve Almanya’da üretiliyor ve parçaların birleştirilmesi işlemi ise Hamburg ve Toulouse şehirlerinde gerçekleştiriliyordu.
  • Hava endüstrisinin eğiliminin büyük uçaklardan geniş gövdeli ve küçük uçak modellerine yoğunlaşması büyük etken oldu.
  • Airbus uçak imalatı politikasını, iki motorlu ve pazardaki eğilimi destekler nitelikteki Airbus uçak modeli üretmek yönünde güncelledi.