A’dan Z’ye AIESEC Rehberi Amacı Nedir

AIESEC programı, dünyanın en büyük gençlik organizasyonları arasında yer alan AIESEC tarafından gerçekleştirilen ve üniversite öğrencileri ile mezunların dünyanın farklı ülkelerindeki sosyal sorumluluk ve staj programlarına katılmasını sağlayan bir programdır. Temel olarak sivil toplum kuruluşları ve şirketler ile gençler arasında bir köprüdür.

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan AIESEC, gençlerin farklı ülkelere giderek ülkelerin kültürleri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. Bunun yanı sıra yabancı dilini geliştirmek isteyen öğrenciler için AIESEC programı bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Peki AIESEC nedir, amacı nedir, programa kimler nasıl başvuruda bulunabilir?

AIESEC Nedir?

Orijinal açılımı “Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales” olan ve Türkçeye “Uluslararası İktisadi ve Ticari İlimler Talebeleri Derneği” şeklinde çevrilebilen AIESEC, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Kuruluş yeri İsviçre olan AIESEC, küresel hizmet verir. 1948’de kurulan ve kurulduğu yıldan beri hizmet vermekte olan kuruluş, “1948’den beri genç liderliği etkin hale getiriyoruz” sloganına sahiptir.

AIESEC programı kapsamında gençlerin kendilerini yetiştirmelerine katkıda bulunan AIESEC, UNESCO tarafından tanınan bir kuruluş olma özelliğine sahiptir. Türkiye’de 1954 yılında Ali Osmanoğlu, Nejat Eczacıbaşı ve Nihat Gökyiğit tarafından kurulmuş olup 1954 yılından beri Türkiye’de de hizmet vermektedir.

1977 yılına gelindiğinde AIESEC, 50 farklı ülkede temsil edilen bir kuruluş olmuştur. 2010 yılında 230.000 gence ulaşılarak gençlere çok önemli tecrübeler sağlanmıştır. UNESCO ve Birleşmiş Milletler’e danışmanlık eden kuruluşun herhangi bir siyasi kurum ya da partiyle ilişkisi bulunmaz.

2015 yılında Birleşmiş Milletler ile iş birliği yapmıştır. Gençleri merkeze koyan bir hizmet anlayışı üzerinden çalışmalarını sürdürmektedir. Mükemmellik için çalışmak, sürdürülebilirliği sağlamak, katılımdan zevk almak, bütünsellik göstermek, liderliği harekete geçirmek, farklılıkları yaşamak olmak üzere 6 değer üzerinden faaliyetlerine devam eden AIESEC; gençlere ulaşmayı hedeflemektedir.

AIESEC’in Amacı Nedir?

Kuruluşun amacı barışa ulaşmak ve insanlığın potansiyelinin tamamlanmasını sağlamak şeklinde özetlenebilir. Bunun yanı sıra, temel amaçla ilintili hedeflerin de bulunduğu bilinmektedir. Bu hedefler;

  • Gençlere liderlik gelişimi fırsatı sağlamak
  • Gençlerin uluslararası sosyal sorumluluk projeleri ve staj programlarına katılmasını sağlamak
  • Şirketler ve sivil toplum kuruluşlarının dünyanın farklı ülkelerindeki gençlerle çalışabilmesini mümkün kılmak şeklinde sıralanabilir.

Kuruluşun sunmuş olduğu imkanlar dahilinde gençler, çeşitli ülkelerdeki şirket ve sivil toplum kuruluşlarında gönüllülük esasına dayalı çalışmalarda bulunabilir. AIESEC programı dahilinde programa katılan öğrenciler, öğrencilerle ilgilenen menajerler, hostlar çalışmalarını tamamen gönüllülük esasına dayalı yapmaktadır.

AIESEC Katılımcıları Kaça Ayrılır?

AIESEC programı dahilinde 3 farklı sistem bulunur. Bu sistemler, öğrencilerin katılacakları programları da ifade etmektedir. Bu kapsamda AIESEC katılımcıları temel olarak 3 kategoriye ayrılır. Bu kategoriler;

Global Teacher

Global Teacher, öğretmenlik deneyimini farklı ülkelerde öğretmenlik yaparak geliştirmeyi hedefleyen kişilere uygundur. Öğretmenlik bölümünden mezun ya da bölümde eğitimine devam eden kişilerin yararlanabildikleri program, 9-78 haftalık bir staj programını kapsar. AIESEC programı kapsamında bulunan Global Teacher ile uluslararası sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları başta olmak üzere farklı kurumlarda öğretmenlik mesleğini icra etmek olanaklıdır. Global Teacher, öğretmenlere ya da öğretmen adaylarına şu konularda avantaj sağlar:

  • Öğretmenliğe ilk adımınızı yurt dışında atabilirsiniz.
  • Farklı kültürdeki insanlarla iletişim halinde olabilir, mesleğinizle ilgili uluslararası bir deneyim elde edebilirsiniz.
  • Gelecek nesillerin yetişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Global Talent

AIESEC programı kapsamında yer alan Global Talent, üniversitede eğitim gören ya da üniversiteden mezun olan kişilerin farklı mesleklerde uzmanlaşmasını mümkün kılan bir sistemdir. Edindikleri teorik bilgileri pratik hayatta da uygulama şansı elde eden katılımcılar, kendilerini ilgili alanda geliştirebilmektedir. Program sayesinde startup, uluslararası firmalar, iş geliştirme merkezlerinde deneyim elde edebilir.

Global Volunteer

Kültürlerarası bir tecrübe olarak değerlendirilebilen Global Volunteer, gençlerin 6-8 hafta arasında, çeşitli ülkelerde gönüllülük esasına dayalı çalışmasını mümkün kılar. Bu programda herhangi bir zorunluluk bulunmaz. Tatil amaçlı başka bir ülkeye giden kişiler, program dahilindeki iş yerleri ya da sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmektedir.

AIESEC’e Nasıl Başvuru Yapılır?

AIESEC programı içinde yer almak isteyen kişilerin, kuruluşun resmi web sitesi üzerinden başvuruda bulunması gerekiyor. Yapılan başvuru sonrasında bir mülakat açılmakta olup bu mülakatın başarı ile tamamlanması oldukça önemlidir. Mülakat, Skype üzerinden yapılmaktadır. İngilizce bilgisinin test edilmesini amaçlayan mülakatta oldukça az olsa da kişisel gelişim soruları da sorulmaktadır.

Eğer gidilecek ülke vize istiyorsa, vize işlemleri için gerekli olan belgeler AIESEC tarafından katılımcıya ulaştırılır. Bu sayede çok daha kolay ve pratik bir şekilde vize alınır.

AIESEC’e Başvurmak İçin İstenen Yeterlilikler

AIESEC’e başvurmak için çeşitli şartlar aranır. Bu şartlardan en önemlisi, 18-30 yaş aralığında olmaktır. Bunun yanı sıra başvuru sonrası gerçekleştirilen mülakatta kişisel yetkinlikler ve beceriler değerlendirilir. Mülakat sürecinde başarı elde eden adaylar, AIESEC takımlarından birine dahil olur. Takı üyesi olan katılımcı, elde ettiği rol dahilinde çalışmalarına başlar.

AIESEC ile Gidilebilecek Ülkeler

AIESEC ülkeleri hangileri, program dahilinde hangi ülkelere gidilebilir soruları; programa başvuruda bulunacak gençlerin cevabını merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. 108 ülkede faaliyet gösteren, birçok şirket ve sivil toplum kuruluşu ile iş birliği içerisinde olan

AIESEC programı dahilinde gidilebilecek ülkelerden bazıları şu şekildedir: Yunanistan, Sırbistan, Tunus, Sri Lanka, Hindistan, Macaristan, Mısır, Litvanya, Türkiye. Bu kapsamda AIESEC Türkiye web sitesi de bulunmakta ve katılımcıların gerekli bilgileri edinmesi sağlanmaktadır.

Küresel bir program olan AIESEC, gençlerin belirtilen ülkelerden herhangi birine giderek kendilerini pek çok anlamda geliştirmesine olanak tanır. Gidilen ülkenin kültürü, dili hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Katılımcılar, gönüllü olarak çalışacakları ülkeye gittiklerinde, AIESEC tarafından sunulan konaklama seçeneklerini değerlendirebilmektedir.

AIESEC İçin İngilizce Seviyesi Ne Olmalı?

Farklı ülkelerde çalışmayı ve deneyim elde etmeyi mümkün kılan AIESEC programı kapsamında katılımcıların İngilizce biliyor olması gerekir. Kısa ve orta dönem Global Talent programı için öğrencilerin en az B1 seviyesinde İngilizce konuşabiliyor olması oldukça önemlidir.

Global Teacher programında ise katılımcıların, bulundukları branş kapsamında, öğrencilere eğitim verebilecek seviyede İngilizce biliyor olması gerekmektedir. Ayrıca gönüllüler arasındaki iletişim de evrensel bir dil olan İngilizce ile sağlandığından, çok daha rahat bir iletişim adına en az B1 seviye İngilizce önemli hususlar arasında yer alır.

AIESEC Ne Kadar Sürüyor?

AIESEC programı ile ilgili merak edilen konulardan bir diğeri de programın süresinin ne olduğudur. Burada temel husus, hangi programa dahil olunduğudur. Global Volunteer programına katılacak olan gençler için süre, 6-8 hafta arasında değişkenlik gösterir. Belirlenen süre boyunca gönüllülük esasına dayalı çalışmalar gerçekleştirilir.

Global Talent için de süre benzerlik gösterir. Program süreci boyunca kişi, yeni iş alanlarında deneyim elde ederek kendisini geliştirebilmektedir. Ayrıca kültürlerarası gereksinim duyulan yetkinliklere de sahip olabilmektedir.

Global Teacher programında süre 9-78 hafta arasında değişkenlik gösterir. Sivil toplum kuruluşları, uluslararası okullar ya da eğitim kurumlarında çalışan kişi; ilgili bölümde uluslararası tecrübe elde eder. Edinmiş olduğu teorik bilgileri uygulamaları olarak test etme şansına sahip olur.