5G Teknolojisi Nedir?

Kablosuz internet teknolojisinin geldiği son noktayı simgeleyen 5G teknolojisi, mobil telefonlar tarafından kullanılan hücresel ağların sağlandığı teknolojik alt yapının yeni kurallar ve özellikler ile yapılandırılmasını ifade eder. Bu özellikler arasında radyo frekansları, işlemciler ve antenlerin kullanımı gibi teknik kısımlarda yapılan değişiklikler ve yükseltilen kapasiteler yer alıyor.

5G Nedir?

5G bir mobil teknolojidir. Günümüzde 4G teknolojisinin hayatımıza girişi ile birlikte hızlanan internet ağları, 5G ile daha ileri seviyeye taşınmak istenmektedir. 5G teknolojisi, yeni yüksek bant genişliği uygulamalarına imkân tanırken, internet ağlarını güçlendirir.

5G, daha hızlı internet alt yapısı sağlar. G harfi İngilizcede “nesil” anlamına gelen “generation” kelimesinin kısaltılmasıdır.  Bu anlamda 5. nesil olarak kullanılan 5G, bu alt yapı teknolojisinin 5 kez değiştiği anlamına gelir.

5G Türkiye’ye Ne Zaman Gelecek?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre 2022 yılsonu itibariyle 5G için bir ihale gerçekleştirilecek. Daha sonra 2023 yılı itibariyle Türkiye’de 5G servisleri, operatörler tarafından hizmete sunulacak.

2020 yılında 5G test şebekelerinin ilk denemesi Turkcell tarafından gerçekleştirilmiş ve bu konuda yapılan çalışmalara Turkcell liderlik etmiştir.

5G ile Gelen Yenilikler Nelerdir?

Yeni nesil kablosuz internet teknolojisine geçiş anlamına gelen 5G, 4G’den sonra getirdiği yeniliklerle dikkat çeker. 5G ile gelen yenilikler şu şekildedir:

  • 5G teknolojisi 4G’ye oranla 60 ila 120 kat daha düşük bir gecikme sağlar. Böylece sanal gerçeklik uygulamalarını kullanılabilir hale getirir.
  • 5G teknolojisi, 10 Gbps ile 20 Gbps’lik hızlara ulaşabilir. Bununla birlikte evde kullanılan kablolu teknolojilere göre çok daha hızlıdır.
  • 5G teknolojisi ile yalnız telefon değil eğlence, sağlık, hizmet ve otomotiv gibi sektörlerde büyük değişimler yaşanacağı belirtiliyor.
  • 5G teknolojisi ile evler, araçlar, şehirler ve daha pek çok şey birbiri ile bağlantı kurabiliyor.
  • Kapasitesi yüksek filmler indirmek 5G ile saniyeler sürecek ve yapılan canlı yayınların kalitesi artacak.
  • 5G teknolojisi ile sürücüsüz araçlar trafikte yer alabilecek. Çevresindeki pek çok nesne ile bağlantı kurabilen bu araçlar; sensörler, trafik lambaları ve diğer arabalarla olan pozisyonları bakımından iletişim halinde kalarak, kendi rotasını belirleyebilen özelliklere sahip olabilecekler.

5G Teknolojisinin Ne Gibi Faydaları Olacak?

5G teknolojisi mobil ilerleme dışında, pek çok farklı nesnenin birbiri ile iletişimini sağlayan yapısıyla diğer nesillerden belirgin farklar gösteriyor. Tüm teknolojik yaşamı etkileyecek bir alt yapı olan 5G ile akıllı ev teknolojileri ve diğer araçlar uyum içinde hareket edebilecek. Yaşamı kolaylaştıran ve hızlandıran bu teknoloji, eşyalar üzerinde akıllı sistemler bulunmasına ve istenilen zamanda istenilen davranışları gerçekleştirmelerine olanak sağlayacak. Gerçek dünyada yer alan çevre ve nesnelerin bilgisayar tarafından değiştirilmesi anlamında kullanılan “artırılmış gerçeklik” kavramı 5G teknolojisi ile mümkün olacak.

5G teknolojisinin getireceği yenilikler güzel olmakla birlikte dezavantajlı yönleri olduğu da bilinmektedir. Bunlardan ilki 5G teknolojisinin kurulumunun pahalı olmasıdır. Yüksek hıza sahip bir alt yapının kurulması, operatörler tarafından maliyetin müşterilere yansıtılmasına neden olabilir. Operatörlerin ise fiyat farkını yansıtmamak için çalışmalara başladığı biliniyor.

5G teknolojisinin diğer dezavantajı, kırsal alanlarda kullanımının çok da mümkün olmamasıdır. Alt yapı için büyükşehirlerde kurulumunun gerçekleşeceği bildirilen teknolojinin, kırsal alanlara gelmesi epey zaman alacaktır.

5G teknolojisinin son dezavantajı ise pil ömrünü kısaltması yönündedir. Yüksek hız gerektiren bir teknoloji olması nedeniyle kullanıldığı cihazlarda pilleri kısa sürede bitirdiği tespit edilen 5G için pil teknolojisinin ileri bir noktaya taşınması gerekmektedir.