5G, şu an en çok konuşulan teknolojilerden birisidir. İletişim için kullanılan cihazlarda devrim yaratacağı düşünülen 5G teknolojisi, yakın zamanda 4.5G’nin yerine geçecek. 4.5 G teknolojisi ilk çıktığı zamanlarda hızı sayesinde çok ilgi görmüştü ve kısa sürede 3G’yi tahtından etmeyi başardı. 5G teknolojisi de kısa sürede 4G teknolojisini geride bırakacak gibi duruyor.
İnternet altyapısı, çeşitli sorunların giderilmesi ve internet hızının daha da artması için belli aralıklarla değiştirilmektedir. Bu doğrultuda 5G teknolojisi, internet altyapısının beşinci kez değiştiği anlamına geliyor. Yani 5G gibi 3G ve 4.5G, normalden daha hızlı kablosuz internet teknolojileri için kullanılan terimlerdir. 5G’nin en büyük hedeflerinden bir tanesi IoT ağlarını güçlendirmek ve VR gibi yeni nesil teknolojiler ile daha kolay entegre olabilmektedir.
5G Teknolojisi Ne Kadar Hızlı?
Öncelikle 5G teknolojisi, son zamanlarda Marvel evreninden Flash karakterine oldukça benzetilmektedir. Bunun nedeni ise 5G teknolojisi ile HD film indirmenin sadece birkaç dakika, hatta bazı filmleri saniyeler içinde indirilebilmesidir. Normal şartlarda internet ne kadar hızlı olursa olsun HD kalitesinde bir film indirmek doğal olarak zaman alacaktır. 5G teknolojisi, büyük dosyaları çok kısa sürede indirebilecek kadar hızlı.
Ayrıca normal bir internet ile HD kalitesindeki film indirme süresi, 5G ile HD kalitesinde bir ya da iki sezonluk diziyi indirme süresi ile aynı. Sadece bu örneğe bakılarak bile 5G’nin hız konusunda bir devrim yaratacağını söylemek mümkün.
Bunların dışında 5G’nin hayatlarımıza girmesi ile birlikte internet sitelerinde ve online oyunlarda yaşanan gecikmeler de artık tarih olacak gibi duruyor. Özellikle oyuncuların en büyük şikâyeti olan ping ve lag sorunları, 5G teknolojisi ile son bulabilir.
5G Neleri Değiştirecek?
Bilindiği üzere son zamanlarda çıkan akıllı telefonlar artık bir hayli hafif ve narin tasarıma sahip. Yeni nesil telefonlar ve 5G ile birlikte sanal gerçeklik teknolojilerinin oldukça gelişmesi bekleniyor. Öyle ki 5G sayesinde artık sanal gerçeklik uygulamaları, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelebilir.
Örneğin, 5G teknolojisinin hayatımıza girmesi ile birlikte bir basketbol maçını tıpkı gerçekten sahadaymış gibi izlemeniz mümkün olacak. Ayrıca maçı izlerken oyunculara ve maça ait bilgileri hiç gecikme yaşamadan görmeniz de mümkün. Eğer cihazlar daha da küçülürse hakemler ve oyuncular dahi maç içerisinde bu teknolojiden yararlanabilir. Örneğin futbolda yer alan VAR teknolojisi çok daha gelişmiş bir şekilde spor severlerin karşısına çıkabilir.
Bunlar dışında 5G teknolojisi, neredeyse her alanda yeni kurallar yazabilecek güçte. Yani iş hayatı, eğitim, eğlence, reklam ve tıp gibi alanlarda 5G teknolojisinin gelmesi ile birlikte yeni bir döneme geçilebilir.
5G’nin Dezavantajları Nelerdir?
Her ne kadar 5G, harika özelliklere ve devrim yaratabilecek güçlere sahip olsa da tıpkı her teknoloji gibi birtakım dezavantajlara sahip. İşte 5G’nin oluşturabileceği riskler;
- Öncelikle 5G teknolojisi için kurulması gereken birçok yeni anten ve baz istasyonu bulunuyor. Bu istasyonlardan çok fazla olması, insan sağlığına uzun vadede zarar verebilir,
- 5G teknolojisi, bünyesinde daha fazla kapı uygulaması bulundurduğu için 4G teknolojisine oranla daha fazla açık veriyor. Yani güvenlik konusunda pek de iyi değil,
- 5G teknolojisini dünya çapına yaymak, büyük bir maliyet gerektiği anlamına geliyor,
- 5G, her ne kadar harika olsa da operatörler aracılığı ile kullanılacağı için herkes, beklediği bir hıza sahip olmayabilir.